O MIROVNEM NAČRTU

Ste videli, kaj je Putin delal med obiskom kitajskega predsednika? To ni vedenje zdravega človeka

Kitajski predsednik je odšel v Rusijo z mirovnim načrtom v 12 točkah. Kaj je resnični razlog obiska, ni jasno.
Fotografija: Putin in Ši Džinping na sestanku v Kremlju. FOTO: Sputnik Via Reuters
Odpri galerijo
Putin in Ši Džinping na sestanku v Kremlju. FOTO: Sputnik Via Reuters

Ruski predsednik Vladimir Putin je v Kremlju sprejel »svojega dragega prijatelja« kitajskega predsednika Ši Džinpinga. Kot poroča Daily Mail, se je Putin med obiskom tresel in čvrsto stiskal svoj stol. Nekateri komentatorji menijo, da je deloval precej krhko.

Putin je med obiskom povedal, da se je pripravljen pogovarjati o kitajskem načrtu za končanje vojne v Ukrajini, čeprav Zahod in Kijev dvomita o resničnosti tega in poskušata odkriti pravi razlog Džinpingovega obiska.

»Vedno smo bili odprti za pogovore,« je kitajskemu sogovorniku povedal Putin. Kitajski predsednik je prišel v Moskvo le nekaj dni potem, ko je ICC izdal nalog za aretacijo ruskega predsednika Vladimirja Putina, kar je Zahod pozdravil kot zgodovinski korak pri prizadevanjih za pregon odgovornih za zločine, storjene med rusko agresijo, v Ukrajini.

Putin je napovedal, da se bodo pogovorili o vseh vprašanjih in iniciativah Kitajske, ki jo spoštujejo. Kitajska sicer ni predstavila točnega načrta predloga o končanju vojne, objavila je le »Mirovni načrt« v 12 točkah. Peking tako Zahodu predlaga, da odpravi sankcije proti Rusiji in začne mirovna pogajanja. Po njihovem mnenju bi v njih določili, koliko ozemlja Ukrajina odstopi Rusiji ter kam naj Nato umakne svoje sile, ter se dogovorili za obnovo Ukrajine. Kitajci upajo na veliko vlogo svojih gradbenih podjetij pri obnovi. Džinping je Putinu izrazil  podporo pri domači politiki, saj je izjavil, da verjame v podporo ruskega ljudstva predsedniku. Kitajski šef verjame, da se s Putinom vidita na volitvah prihodnje leto. 

Putin ni videti zdrav

Med sestankom s kitajskim predsednikom je Putin večino časa čvrsto držal svoj stol. Menda zato, da bi prikril, kako se mu tresejo roke. Z nogo je obenem nervozno tapkal po tleh. Že dolgo se ugiba, da ruski predsednik ni najboljšega zdravja, največkrat se je špekuliralo o tem, da ima raka ali parkinsonovo bolezen. 

Tuji mediji še poročajo, da si je roke že v več javnih nastopih zaposlil tako, da se je česa držal. Ob dnevu ruske mornarice med obiskom muzeja v Sankt Peterburgu je menda z levo roko odganjal komarje, ki so obletavali njegovo desno lice. Predvidevajo, da mu desna roka ne služi več najbolje.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije