COVID 19

Srbija zavita v črno: poglavar cerkve izgubil bitko z virusom

Stanje se mu je naglo poslabšalo v sredo.
Fotografija: Irineja so ustoličili januarja 2010. FOTO: Vili Einspieler
Odpri galerijo
Irineja so ustoličili januarja 2010. FOTO: Vili Einspieler

Med več kot 1,3 milijona žrtve po svetu, ki jih je terjal novi koronavirus, od danes zjutraj sodi tudi poglavarja Srbske pravoslavne cerkve (SPC) patriarh Irinej (90). Ta je bil pozitiven na testu 4. novembra. Naslednjega dne so ga sprejeli v bolnišnico za covid v Beogradu, kjer se mu je v sredo zvečer stanje naglo poslabšalo. Priključili so ga na aparate, ki so ga ohranjali pri življenju, bitko pa je danes zjutraj izgubil.

Irinej se je rodil kot Miroslav Gavrilović v vasi Vidova pri Čačku 28. avgusta 1930. Z ustoličenjem januarja 2010 je postal 45. vrhovni poglavar SPC in niški episkop.

V začetku novembra se je Irinej udeležil pogreba vplivnega vodje SPC v Črni gori metropolita Amfilohija, ki je umrl za posledicami covida 19. Tedaj so med množico žalujočih le redki nosili masko, številni pa so poljubljali truplo pokojnega. Kamere so ujele tudi vernike, ki so iz istega keliha prejemali obhajilo.
 
Preberite tudi:

Šokantni prizori iz Črne gore: poljubljajo truplo metropolita, ki je umrl zaradi covida (FOTO)​
Poljubljal truplo, sedaj je okužen z novim koronavirusom (VIDEO)



Po vrnitvi s pogreba se je Irinej testiral na novi koronavirus, šlo naj bi za redno testiranje. Sprva ni kazal simptomov in se je počutil dobro, so sporočili iz SPC.

V Srbiji je zaradi covida 19 po uradnih podatkih umrlo 1110 ljudi, potrdili pa so 104.000 okužb.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije