Srbija v šoku, kaj takega se jim še ni zgodilo

Vučić prepričljivo slavil.
Fotografija: Vučić slavi veliko zmago. FOTO: Marko Djurica, Reuters
Odpri galerijo
Vučić slavi veliko zmago. FOTO: Marko Djurica, Reuters

Na parlamentarnih volitvah v Srbiji je prepričljivo zmagala lista SNS srbskega predsednika Aleksandra Vučića z več kot 60 odstotki glasov. Vučić je ocenil, da gre za zgodovinsko zmago, njegova SNS naj bi dobila 180 sedežev v parlamentu od 250.

Volilni triodstotni prag sta prestopili samo še lista socialistov (SPS) zunanjega ministra Ivice Dačića in desna populistična stranka SPAS nekdanjega reprezentanta v vaterpolu Aleksanda Šapića.

»SNS je osvojila več kot dva milijona glasov na današnjih volitvah. Dolgo sem v politiki, a nikoli še nisem doživel takšnega trenutka. Na volitve je šlo 3,3 milijona ljudi, mi smo dobili več kot dva glasov. To je absolutno še nevideno. Stranka je dobila največje zaupanje državljanov v zgodovini, a hkrati tudi veliko opozorilo, da mora biti še bolj odgovorna, resna in marljiva,« je še zvečer po objavi neuradnih izidov komentiral veliki zmagovalec.

Če je Vučić zmago pospremil z besedami, da je zgodovinska, pa je bil veliko manj navdušen nekdanji predsednik države Boris Tadić, ki je komentiral, da je Vučiću »uspelo uničiti politično življenje v Srbiji«. Dodal je, da ni normalno, da ima ena stranka več kot 62 odstotkov, drugouvrščena pa okoli 10 odstotkov in da v parlament pride le še ena stranka.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije