V TELEFONSKEM POGOVORU

Sprti strani v Sudanu z dogovorom o sedemdnevnem premirju

V spopadih, ki so med vladno vojsko in silami RSF izbruhnili sredi prejšnjega meseca, je bilo doslej ubitih več kot 500 ljudi, na tisoče pa ranjenih.
Fotografija: Okoli 50.000 prebivalcev je doslej zapustilo Sudan in se zateklo v sosednje države. FOTO: Mohamed Nureldin Abdallah, Reuters Pictures
Odpri galerijo
Okoli 50.000 prebivalcev je doslej zapustilo Sudan in se zateklo v sosednje države. FOTO: Mohamed Nureldin Abdallah, Reuters Pictures

Voditelja sudanske vojske in paravojaških sil RSF sta se dogovorila za sedemdnevno prekinitev ognja, ki začne veljati v četrtek, je sporočilo zunanje ministrstvo v Džubi, prestolnici sosednjega Južnega Sudana. Dogovor, ki vzbuja upanje o končanju spopadov v Sudanu, je bil dosežen ob posredovanju južnosudanskega predsednika Salve Kiira.

Poveljnik sudanske vojske Abdel Fatah al Burhan in njegov namestnik Mohamed Hamdan Dagalo, ki poveljuje rivalskim Silam za hitro podporo (RSF), »sta se načelno dogovorila za sedemdnevno premirje od 4. do 11. maja«, je sporočilo zunanje ministrstvo v Džubi.

V telefonskem pogovoru

Strani sta se tudi strinjali, da bosta imenovali svoje predstavnike za mirovna pogajanja, ki bodo potekala na katerem koli kraju po njuni izbiri, so še navedli v Džubi. Datum začetka pogajanj še ni določen.

Dogovor sta sprti strani, ki sta že več tednov vpleteni v krvave spopade, dosegli v telefonskem pogovoru s Kiirom, ki je z generaloma govoril v okviru pobude vzhodnoafriškega regionalnega bloka - Medvladne agencije za razvoj (IGAD). Ta si prizadeva za končanje spopadov, k čemur sta sicer pozvali tudi Afriška unija in mednarodna skupnost.

V spopadih, ki so med vladno vojsko in silami RSF izbruhnili sredi prejšnjega meseca, je bilo doslej ubitih več kot 500 ljudi, na tisoče pa ranjenih. Okoli 50.000 prebivalcev je doslej zapustilo Sudan in se zateklo v sosednje države.

Preberite še:

image_alt
Prvo letalo Rdečega križa prispelo v Sudan, Nizozemska in Velika Britanija zaključili evakuacije

image_alt
ZDA si prizadevajo za podaljšanje prekinitve ognja v Sudanu

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije