POZOR

Spremenjene cene goriva, toliko bo treba odšteti po novem

Pohitite, če želite prihraniti.
Fotografija: Gorivo bo dražje. FOTO: Mavric Pivk, Delo
Odpri galerijo
Gorivo bo dražje. FOTO: Mavric Pivk, Delo

LJUBLJANA – Obisk bencinske črpalke bo po polnoči dražji. Liter 95-oktanskega bencina se bo namreč podražil za tri cente, na 1,298 evra, liter dizla pa za 2,8 centa, na 1,276 evra. Ob 50-litrskem rezervoarju bodo morali tisti, ki v svoje jeklene konjičke tankajo bencin, odšteti 1,5 evra več, tisti, katerih vozila poganja dizel, pa 1,4 evra več.

Cene sicer ne bodo najvišje letos, to je bilo sredi maja, ko je liter 95-oktanskega bencina stal 1,355 evra, še en dvig so zabeležile julija. Tokratno zvišanje je posledica dogajanja na svetovnem trgu, ki ga je pretresel nedavni napad na največjo savdsko rafinerijo. Riad za napad krivi Teheran, ki pa očitke zavrača.
Preberite še:
Svet na robu nove vojne, Slovence bo udarilo po denarnici

Cene se določajo v skladu z uredbo o oblikovanju cen določenih naftnih derivatov na vsakih 14 dni po metodologiji, ki temelji na gibanju cen naftnih derivatov na svetovnem trgu in gibanju tečaja dolar : evro. Pri izračunu modelske cene se upošteva tudi biokomponenta.

Naftni trgovci cene 100-oktanskega bencina in kurilnega olja ter 95-oktanskega bencina in dizelskega goriva na bencinskih servisih ob avtocestah in hitrih cestah določajo sami. Drugod po državi so cene 95-oktanskega bencina in dizla regulirane.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije