ŠVEDSKA

Sprejeli najstrožje ukrepe, premier sporoča: Še huje bo

Kršitelji ukrpeov lahko končajo celo v zaporu.
Fotografija: Švedska zaostruje ukrepe. FOTO: Tt News Agency Via Reuters
Odpri galerijo
Švedska zaostruje ukrepe. FOTO: Tt News Agency Via Reuters

Švedska, ki je drugače od večine drugih držav ubrala mehki pristop v boju proti pandemiji covida 19, je zaradi velikega porasta števila novih okužb z virusom sars-cov-2 omejila javno zbiranje ljudi. Omejitev naj bi najprej veljala štiri tedne.

Omejitev zbiranja, ki je bila do zdaj glede na vrsto dogodka omejena na 50 do 300 ljudi, bo od 24. novembra omejena na osem, je sporočil švedski premier Stefan Löfven, ki je pojasnil, da je ukrep nujen za zajezitev okužb. »Še huje bo. Prevzemite odgovornost in svoje obveznosti pri ustavljanju okužbe. Naredite to zase in za Švedsko. To je nova norma za celotno družbo. Ne hodite v telovadnice, ne hodite v knjižnice, ne gostite večerij,« je dramatično nagovoril javnost.

Naslednja ukrepa, o katerih razmišljajo pristojni, sta prepoved potovanja iz domače regije in šolanje na daljavo za vse gimnazije in visokošolske ustanove po novoletnih praznikih. Tisti, ki kršijo ukrepe, so lahko denarno kaznovani, lahko pa končajo tudi v zaporu za do šest mesecev.

Stefan Löfven je pozval Švede, naj se držijo ukrepov zase in za Švedsko. FOTO: Tt News Agency Via Reuters
Stefan Löfven je pozval Švede, naj se držijo ukrepov zase in za Švedsko. FOTO: Tt News Agency Via Reuters


Podobno kot spomladi ima Švedska z okoli 10,3 milijona prebivalci trenutno največ novih okužb z novim koronavirusom med skandinavskimi državami. V zadnjih 14 dneh drugega vala, za katerega je glavni epidemiolog v državi Anders Tegnell trdi, da do njega zaradi prekuženosti ne bo prišlo, so na 100.000 prebivalcev potrdili 430 novih okužb. V Sloveniji je incidenca trenutno 917. 

Vsak dan se na Švedskem okuži okoli 6000 ljudi, v bolnišnicah je okoli 1300 pacientov s covidom 19, na intenzivnih oddelkih pa okoli 150. Bolj kot te številke je skrb vzbujajoče, da imajo vsak teden približno 30 odstotkov več okuženih. Na Švedskem so doslej potrdili 177.355 primerov okužb z novim koronavirusom. Zaradi covida 19 je umrlo 6164 bolnikov.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije