OGROMNA KAZEN

Spletni velikan mora plačati 170 milijonov zaradi zlorabe otroških podatkov

Plačati mora rekordno kazen.
Fotografija: FOTO: Reuters
Odpri galerijo
FOTO: Reuters

WASHINGTON – Internetni gigant Google, lastnik youtuba, se je danes strinjal, da plača omenjeno vsoto v okviru poravnave z ameriško zvezno trgovinsko komisijo (FTC). FTC je namreč obtožil spletno platformo, da krši zakonodajo o varovanju pravic otrok. Youtube je brez dovoljenja staršev zbiral podatke o otrocih, mlajših od 13 let, poroča britanski BBC. Poravnava v znesku 170 milijonov dolarjev je najvišja doslej v okviru zakona o zaščiti pravic otrok na spletu (Coppa) iz leta 1998.

»Ni izgovorov, da je youtube kršil zakon,« je dejal vodja FTC Joe Simons. Ocenil je, da se je platforma namenoma nekaterim podjetjem predstavljala kot omrežje, ki je priljubljeno pri otrocih, ne da bi ob tem priznala kršenje zakona. Poravnava jih še obvezuje, da morajo spremeniti svoj način, kako obravnava otroško vsebino.

»Vse informacije od vseh, ki gledajo otroško vsebino na youtubu, bomo obravnavali, kot da je od otroka, ne glede na starost uporabnika,« so sporočili iz giganta. V praksi to med drugim pomeni zelo omejeno zbiranje podatkov in ukinitev predvajanja personaliziranih oglasov. Nova pravila naj bi stopila v veljavo v prihodnjih štirih mesecih.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije