STAROSTNIK

Spal 11 ur na dan in dočakal 123 let

Umrl je ruski pastir, ki naj bi se rodil v času zadnjega ruskega carja. Izogibal se je zdravnikom, jedel samo domače pridelke.
Fotografija: Oče osmih otrok naj bi bil najstarejši človek na svetu.
Odpri galerijo
Oče osmih otrok naj bi bil najstarejši človek na svetu.

Rus, ki naj bi bil najstarejši človek na svetu, je umrl, star je bil 123 let. Apas Ilijev iz Ingušetije je govoril, da se je rodil marca 1896, kar pomeni, da je živel v času zadnjega ruskega carja Nikolaja I. Boril se je v prvi svetovni vojni, pri 45 letih pa je bil prestar, da bi se boril v drugi svetovni vojni, zato je postal traktorist, večino življenja pa je bil pastir.
Oče osmih otrok naj bi bil najstarejši človek na svetu.
Oče osmih otrok naj bi bil najstarejši človek na svetu.

A njegove starosti ni mogoče preveriti, saj so izgubili njegov rojstni list. Tako je bila (in je očitno še vedno) uradno najdlje živeči človek na svetu Sarah Knauss iz ZDA, ki je umrla leta 1999, stara je bila 119 let in 97 dni. Nekateri naziv najdlje živečega sicer pripisujejo Jeanne Calment, Francozinji, ki naj bi bila ob smrti leta 1997 stara 122 let in 164 dni, a se razpravlja o avtentičnosti njenega rojstnega lista. Najdlje živeči moški je Japonec Jiroemon Kimura, umrl je leta 2013, star je bil 116 let in 54 dni. Najstarejša ženska na svetu je Japonka Kane Tanaka, stara je 116 let in 127 dni, naziv najstarejše je prevzela lani, po smrti 117-letne rojakinje Čijo Mijako.
Rodil naj bi se še v carski Rusiji.
Rodil naj bi se še v carski Rusiji.

No, Ilijev je svoje dolgo življenje pripisoval dolgemu spancu, kar 11 ur na dan je prespal: vsak dan je legel ob sedmih zvečer in vstal ob šestih, da je poskrbel za svojo čredo. Če je bilo le mogoče, se je izogibal zdravnikom in zdravilom, so pa ga pri 121 letih operirali zaradi sive mrene.


Jedel je le sveže sadje in zelenjavo s svojega vrta, lokalno meso, pil je mleko in vodo. Cenite, kar imate, in to delite z drugimi, je govoril mož, ki je imel osem otrok, 35 vnukov, 34 pravnukov in več prapravnukov. Njegova žena je umrla leta 2014. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije