PROTESTI

Sosedje na ulicah: tako velikega protesta ne pomnijo

Na shodu v Gradcu več kot 30.000 ljudi.
Fotografija: Demonstracije. FOTO: Leonhard Foeger, Reuters
Odpri galerijo
Demonstracije. FOTO: Leonhard Foeger, Reuters

Zaradi strogih protikoronskih ukrepov so se danes na ulice podali v Avstriji. Kot poročajo tamkajšnji mediji, je bil v Gradcu največji protikoronski shod doslej, saj se je zbralo več kot 30.000 ljudi. Protestirali so tudi v Celovcu in St. Pöltnu. Protesti v Avstriji so sicer bili mirni, v St. Pöltnu so prijeli nekaj protestnikov, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Po številu udeležencev sta bila današnja shoda v Gradcu ena od največjih tam po letu 1945. Na celovških protestih je tretjina demonstrantov upoštevala obvezno nošnjo zaščitnih mask. »S policijskega vidika smo zelo zadovoljni. Ni bilo nobenih izgredov,« je dejal tiskovni predstavnik celovške policije Rainer Dionisio ob koncu protestov. V prestolnici avstrijske Koroške so se protesti mirno končali okoli 15.30.

»Glasno je, a doslej mirno,« je graške proste ob začetku opisal eden od tamkajšnjih policistov. »Shodu so se vedno znova priključili novi ljudje. Najprej jih je bilo okoli 10.000, na koncu okoli 30.000,« pa je dejal neimenovani tiskovni predstavnik graške policije. V St. Pöltnu so se protesti začeli okoli 14. ure. Pripravili so jih tamkajšnji svobodnjaki pod geslom Za svobodo. Zaradi nasilnega vedenja je policija prijela nekaj oseb.

V Zagrebu tihi protest

Na tisoče protestnikov je zavzelo tudi ulice Zagreba. Tokrat je šlo za tihi protest brez nagovorov in transparentov, v tišini so se sprehodili do Markovega trga. Po poročanju hrvaških medijev se je zbralo okoli 20.000 ljudi. Policija je prijela nekaj nasilnežev, med njimi tudi mladoletnika.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije