UKRAJINSKO LETALO

Šokantno priznanje: Kriv sem za smrt 176 ljudi

Ukrajina od Irana med drugim zahteva odškodnino in uradno opravičilo.
Fotografija: Vso odgovornost za smert številnih je prevzel Amir Ali Hadžizadeh. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Vso odgovornost za smert številnih je prevzel Amir Ali Hadžizadeh. FOTO: Reuters

Poveljnik zračnih sil Islamske republike Iran Amir Ali Hadžizadeh je prevzel odgovornost za smrt 176 ljudi, ki so bili na ukrajinskem letalu, ko so ga sestrelile iranske rakete. »Ko sem slišal o nesreči ukrajinskega letala, sem si želel, da bi bil mrtev,« je dejal med novinarsko konferenco nekaj ur za tem, ko je Iran priznal, da so odgovorni za sestrelitev letala. Tega so zamenjali za sovražno letalo nekaj ur za tem, ko je Teheran raketiral ameriške cilje v regiji kot odgovor na smrt svojega generala Kasema Sulejmanija.
 
Preberite tudi:
Katastrofalna napaka: Iran potrdil teorije zarote

Sestrelitve potniških letal, ki so pretresle svet (VIDEO)

»Osebno prevzemam vso odgovornost za nenamerno sestrelitev ukrajinskega letala,« je dejal Hadžizadeh in dodal, da je do sestrelitve prišlo v času največjih napetosti med ZDA in Iranom od iranske islamske revolucije leta 1979. Povedal je še, da je revolucionarna garda takoj po incidentu obvestila pristojne, da so najverjetneje sestrelili letalo, da pa informacije niso sporočili javnosti, dokler je trajal ogled kraja padca letala. Zatrdil je, da svoje napake niso hoteli skriti pred javnostjo.

Letalo ukrajinske letalske družbe Ukraine International Airlines je strmoglavilo samo tri minute po vzletu. Na letalu je bilo 167 potnikov, od tega 82 Irancev, 63 Kanadčanov, deset Švedov, štirje Afganistanci, trije Nemci, trije Britanci ter dva Ukrajinca. Vseh devet članov posadke je bilo Ukrajincev.



Iranski vrhovni voditelj ajatola Ali Hamenej je ukazal vojski, da ugotovi vse »pomanjkljivosti«, ki so vodile do sestrelitve ukrajinskega potniškega letala. Naložil ji je, da naredi vse potrebno, »da se takšna nesreča ne bi več ponovila«, je poročala državna tiskovna agencija Fars. Svojcem umrlih je izrazil »iskreno sožalje«.

Iranski predsednik Hasan Rohani pa se bo o tragediji po telefonu pogovoril tudi z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim. Ta je od Irana zahteval temeljito preiskavo in kaznovanje odgovornih, plačilo odškodnine, vrnitev posmrtnih ostankov ukrajinskih žrtev ter uradno opravičilo.



Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije