TAJSKI DEČKI

Šokantne podrobnosti: bili so drogirani in z zvezanimi rokami

Staršem in svetovni javnosti so lagali.
Fotografija: Rešeni tajski dečki. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Rešeni tajski dečki. FOTO: Reuters

SYDNEY – Reševanje tajskih dečkov, ki so ostali ujeti v jami, potem ko jo je med neurjem zalila voda, je lani spremljal ves svet. Avstralski novinar Liam Cochrane pa sedaj v svoji knjigi razkriva nekatere presenetljive podrobnosti, kako so 12 dečkov in njihovega trenerja potapljači varno pripeljali iz jame. Njihova usoda se je zdela zapečatena, nato pa se je pojavil drzen načrt, ki je vključeval potapljače. Ti so se potopili v vodo in priplavali do dela jame, ki ni bil potopljen, kjer so bili ujeti nogometaši in njihov trener. Dečki niso imeli nobenih izkušenj s potapljanjem, zato je obstajala velika verjetnost, da bi jih med potjo proti svobodi pod vodo zajela panika.
 
Med reševalno operacijo so odgovorni zaskrbljenim staršem dečkov dejali, da bodo otrokom dali blaga pomirjevala in jih »priklopili« na kisikove bombe potapljačev, a Cochrane razkriva, da je bila resnica sicer uspešen akcije drugačna. Dečkom so pred potopitvijo dali močna pomirjevala (ketamin), roke pa so jim zvezali na hrbtu, da si med reševanjem z obraza ne bi sneli potapljaške maske.
 
»Edini način je bil, da so jih uspavali, dali maske s kisikom na njihove obraze in jih zapečatili s silikonom ter pustili izkušenim potapljačem, da so jih odpeljali s seboj pod vodo na svobodo. Ključno je bilo, da so bile maske trdno pritrjene na obraze dečkov, ker je v nasprotnem obstajala velika nevarnost utopitve,« je v knjigi poudaril Cochrane.
 
Reševanje je potekalo počasi, saj je bilo fizično zahtevno za potapljače, a je bilo uspešno. Prvi rešeni je bil 15-letni Note. Ko so ga zdravniki pregledali in dali zeleno luč, so na enak način rešili še preostale.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije