GROZLJIVO

Šok: s Krka se je vrnila z 18 škorpijoni

Ščipalci so že zadovoljni na domačih tleh. Njihov pik praviloma ni nevaren.
Fotografija: Samico z mladički so vrnili na Krk. FOTO: Weisschr, Getty Images
Odpri galerijo
Samico z mladički so vrnili na Krk. FOTO: Weisschr, Getty Images

Takšnih slepih potnikov pa še ne! Avstrijska turistka je ob vrnitvi domov v šoku ugotovila, da je v prtljagi nehote gostila samico škorpijona in njenih 17 mladičev: po neizmernem šoku je obvestila pristojni center za reševanje živali v Gussentalu, ta je ščipalce premestil v zavetišče v Linzu, od tam pa so se vrnili domov. Na Hrvaško.

Dopustnica iz Natternbacha zahodno od Linza je namreč letovala na Krku, tam pa se je samica škorpijona očitno udobno namestila v njeni potovalki, kjer je nazadnje na svet spravila še naraščaj. Po ukrepanju so pristojni sklenili, da je treba živali, čeprav se jim v Avstriji ne bi slabo godilo, vrniti v domovino, k sreči pa je z njimi kaj kmalu vzpostavila stik družina, ki se je odpravljala na Krk in je prevoz z veseljem ponudila še družini škorpijonov. V zavetišču so ustrezno opremljene živali in dokumentacijo izročili družini Wolfsegger, ta pa je poskrbela, da so ščipalci že prav kmalu zadovoljni zadihali v domačem okolju, na poti pa, kot so pozneje poročali njihovi človeški sopotniki, ni bilo težav.

Turisti se domov velikokrat vrnejo z neželenimi živalskimi spominki, s Hrvaške jih kar pogosto spremljajo škorpijoni. Strokovnjaki mirijo, da spadajo vrste, ki živijo tudi na obalnih območjih pri naših južnih sosedih, v rod Euscorpius, značilen za sredozemske države, njihov strup pa je sorazmerno šibek in praviloma ne povzroča večjih težav. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije