ODKRITJE

So v sibirskih tleh našli volka ali psa?

Odkrili so ga lansko poletje, a znanstveniki so še vedno zmedeni. Žival, ki je poginila pred 18.000 leti, je bila verjetno evolucijski člen.
Fotografija: Na prvi pogled je videti kot speči kuža. FOTOGRAFIJI: Twitter
Odpri galerijo
Na prvi pogled je videti kot speči kuža. FOTOGRAFIJI: Twitter

Na prvi pogled je videti kot speči pasji mladič. A tudi ko izvemo, da žival ni živa, je težko verjeti, da je poginila pred 18.000 leti. Še težje je verjeti, da kljub napredni znanosti še vedno ni jasno, za katero vrsto gre.
Zobje so odlično ohranjeni. FOTO: Twitter
Zobje so odlično ohranjeni. FOTO: Twitter

Analiza DNK namreč ni ponudila nedvoumnih rezultatov, dogor pa je očitno pomemben evolucijski člen med volkom in psom oziroma je njun skupni prednik, kot domnevajo strokovnjaki iz Centra za paleogenetiko na Švedskem.

»Običajno ni težko razločevati med njima, in tu smo resnično razpolagali z veliko podatki. Zato nas je presenetilo, da po toliko časa in analizah še vedno ne moremo z gotovostjo trditi, ali gre za psa ali volka, zato je najbolj verjetno, da gre za žival, ki je povezovala oba,« je pojasnil tamkajšnji strokovnjak za genetiko David Stanton.
 

Ostri zobje, dolge trepalnice


Dogor v jakutskem jeziku pomeni prijatelj, najdena žival je bila ob smrti stara dva meseca. Zakaj je poginila, ni znano, nežna glava mirno počiva na tačkah; zobje so ostri in odlično ohranjeni, trepalnice dolge, kožuh pa neverjetno mehak. Bil je moškega spola, poglavitno vprašanje pa ostaja, ali gre za najstarejšega udomačenega psa ali najmlajšo različico sodobnega volka.

Nadaljnje študije bodo, upajo strokovnjaki, ponudile ključne podatke o evoluciji psa, ki veljajo za potomce volka, še vedno pa ni povsem jasno, kdaj so postali človekovi najboljši prijatelji. Dozdajšnje raziskave napeljujejo, da se je to zgodilo pred 20.000–40.000 leti. Radiokarbonsko datiranje je najdenega mladiča umestilo v obdobje pred 18.000 leti, kot ugotavljajo švedski znanstveniki v sodelovanju z ruskimi, dogor ob smrti ni utrpel bolečin.


Odkrili so ga lansko poletje, v sibirskem permafrostu blizu reke Indigirka, severovzhodno od najbolj mrzlega mesta na svetu Jakutska. Ruski znanstveniki so se, potem ko so se pri identifikaciji vrste znašli v težavah, obrnili na švedske kolege, a niti ti še vedno ne morejo ponuditi jasnega odgovora ... 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije