NEVARNO

Smrtonosni sršeni tudi v Sloveniji?

Objavljeno 19. april 2014 14.45 | Posodobljeno 18. april 2014 23.30 | Piše: U. S.

Zaradi azijskih sršenov je v Franciji umrlo šest ljudi.

Gasilce so poklicali na pomoč zaradi sršenov

PARIZ – Roji smrtonosnih azijskih sršenov grozijo Evropi. V Franciji je zaradi njihovih pikov umrlo šest ljudi in zdaj obstaja nevarnost, da se bodo razširili po vsej stari celini, pred njimi svarijo zlasti v Veliki Britaniji, v nevarnosti naj bi bila zlasti Devon in Cornwall, opazili pa so jih tudi na Portugalskem. Morda se bodo namenili tudi v drugo smer, proti Sloveniji in našim sosedam. Azijski sršeni (Vespa velutina) so se v Evropi, natančneje v Franciji, prvič pojavili leta 2005, prišli so domnevno v škatlah s kitajsko lončenino, odtlej se dramatično množijo in širijo. Do leta 2009 so v okolici Bordeauxa našteli več tisoč gnezd. Odbor britanskega parlamenta za okolje jih je uvrstil na črni seznam invazivnih vrst, saj bi lahko uničili čebele.

Privlačijo jih močne barve

Podobni so evropskim, a malce manjši: samice zrastejo do tri centimetre, samci so veliki okoli 2,4 centimetra. Imajo značilne rumene noge in šest milimetrov dolgo želo, s katerim lahko vbrizgajo velike količine močnega strupa. Ta lahko povzroči hudo alergijsko reakcijo, tudi anafilaktični šok, in odpoved organov, zlasti ledvic, ter posledično smrt. Tako kot čebelji in osji tudi sršenji strup, ki ga je seveda bistveno več, vsebuje peptid, ki poškoduje tkivo. Poseljujejo območje od Rusije preko Kitajske in Japonske do Indije in Šrilanke.

Ko se počutijo ogrožene, kadar so smrtno ranjeni ali ko pičijo, sprostijo v okolico posebne hormone, ki povečajo agresivnost drugih žuželk iste vrste, ki so v bližini – zato je uničevanje gnezd sršenov izjemno nevarno. So agresivni, zlasti v skupinah, napadajo srednje in velike žuželke. Privlačijo jih močne barve, pa tudi vonj človeškega znoja, še posebno agresivni in napadalni postanejo, kadar ljudje tečejo.

Deli s prijatelji