PREPOZNO UKREPANJE

Smrt mladeniča zanetila izgrede

So možje postave res prepozno ukrepali? V Bruslju policiji nasprotujejo z nasiljem.
Fotografija: Shod je sprva potekal mirno, pozneje se je sprevrgel v nasilje. FOTO: YouTube
Odpri galerijo
Shod je sprva potekal mirno, pozneje se je sprevrgel v nasilje. FOTO: YouTube

Ne bomo dopuščali nasilja nad temnopoltimi, so vpili protestniki, medtem ko jim je notranja ministrica odvračala, da ne bo dopuščala nasilja nad policijo: vandalizem, požig, metanje kamnov, vse to je nezaslišano, je bentila Annelies Verlinden in poudarila, da je policijski nadzorni organ začel preiskavo zaradi nenamernega umora in bodo po potrebi ustrezno ukrepali.

A njene besede niso pomirile kakšnih 500 udeležencev shoda, ki so sprva mirno protestirali in opozarjali, da temnopolta življenja štejejo, in zahtevali pravico: čez nekaj časa so izbruhnili nemiri, ko so nekateri od prisotnih zalučali kamne proti možem postave, ki so jih potem zaman poskušali ukrotiti, v večernih urah pa so zažgali celo policijsko postajo, poročajo belgijski mediji, poškodovali so tudi avtomobil, v katerem se je skozi mesto prebijal kralj Filip.

Motiv za izgrede je bila smrt 23-letnega Ibrahime B., ki so ga pred dnevi prijeli v središču Bruslja, kjer je bil v gruči ljudi kljub prepovedi zbiranja. Ko jih je policija začela popisovati in opozarjati na globe zaradi neupoštevanja ukrepov za zajezitev novega koronavirusa, je Ibrahima začel bežati. Možje postave so ga prestregli in prijeli, na policijski postaji pa naj bi se med zaslišanjem nenadoma zgrudil in izgubil zavest ter umrl. Po do zdaj znanih podatkih policija vztraja, da mladeničeva smrt nikakor ni posledica neustreznega ravnanja policije, ki da je ravnala povsem v skladu s postopki, a protestniki so prepričani, da je 23-letnik umrl zaradi nasilja, ki da je bilo posledica rasistične obravnave.


Notranja ministrica zavrača očitke, a poudarja, da preiskava okoliščin smrti mladeniča poteka. Policija je po njenem ravnala ustrezno, med epidemijo naj bi može postave tudi dodatno usposabljali za različne razmere, je pojasnila. V javnost pa je pricurljal podatek, da so ti čakali kar nekaj minut, preden so poklicali pomoč za nezavestnega Ibrahimo, kar naj bi dokazovale tudi varnostne kamere. Ta zapravljeni čas pa je morda tudi vzrok za smrt, zdaj vztraja družina 23-letnika. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije