RAZUZDANO ŽIVLJENJE

Nam grozi epidemija? Evropa v primežu sifilisa

Tveganje za epidemijo je vse večje. Odstotek obolelih se je v zadnjih letih v povprečju povečal za 70 odstotkov.
Fotografija: Bi že prvo noč? FOTO: Shutterstock
Odpri galerijo
Bi že prvo noč? FOTO: Shutterstock

Sifilis ni več bolezen preteklosti. Ta spolno prenosljiva okužba je v Evropi v porastu. Del vzroka tiči v modernem načinu življenja, ki je razuzdano, in izmenjavi spolnih partnerjev, ki je danes hitrejša kot kadar koli poprej tudi zaradi spletnih aplikacij za zmenke. Širjenje sifilisa po Evropi je vse intenzivnejše zaradi trendov in odnosa do spolnosti, je za portal RT povedal Andrew Amato Gauci iz Evropskega centra za preventivo in nadzor bolezni (ECDC).

»Ljudje seksajo brez kondoma, imajo več partnerjev in nasploh je manjši strah pred virusom HIV pri seksu brez kondoma,« je povedal o mogočih vzrokih za epidemijo.


Moderni sifilitiki: največ okužb na Islandiji, sledijo Irska, Velika Britanija, Nemčija ...


V najnovejšem poročilu je navedeno, da se je v obdobju med 2007 in 2017 število potrjenih primerov po Evropi zvišalo za 70 odstotkov. Neslavni naziv za najbolj ogroženo državo s sifilisom je prejela Islandija, kjer je število zbolelih poskočilo za kar 876 odstotkov. Sledi Irska, kjer je število obolelih naraslo za 224 odstotkov, medtem ko se je število »modernih sifilitikov« v Veliki Britaniji in Nemčiji več kot le podvojilo.

Med obolelimi sta dve tretjini moških, ki imajo spolne odnose z moškimi, 23 odstotkov je heteroseksualnih moških in 15 odstotkov žensk.


Amato Gauci je za portal RT povedal, da krivec za to prenosljivo bolezen ni le neuporaba kondoma. Trdi, da je slabo poskrbljeno za testiranje v nekaterih ogroženih skupinah, da so ljudje o spolnosti preslabo poučeni, da imajo najstniki preslab dostop do kondomov, kriv pa je tudi nenadzorovan seks pod vplivom alkohola in drog.


Poskušajo izumiti cepivo proti sifilisu


Obstajajo tudi poročila, da aplikacije za zmenke, kot sta Tinder in Grinder, prispevajo k širjenju bolezni. »Te platforme olajšajo dostop do več potencialnih spolnih partnerjev in s tem do seksa, s čimer se okužba, kot je sifilis, hitreje širi,« je povedal Amato Gauci.

Cepiva proti sifilisu ni, a nekaj znanstvenih skupin dela tudi pri tem projektu.

Domnevno je sifilis v Evropo prišel s Kolumbovimi mornarji. Za družbo je bil velik problem konec 19. stoletja in v začetku 20.

Sifilis lahko pozdravimo z ustreznim antibiotikom. Pri poznem sifilisu zdravljenje ne vpliva na okvare, ki so že nastale. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije