OPOZICIJA ZASKRBLJENA

Ventilatorji: slovensko podjetje pod drobnogledom madžarske policije?

Madžari naj bi kupili ventilatorje za zdravljenje covida 19 po skoraj dvakrat višji ceni, kot jih je Slovenija.
Fotografija: Ventilatorje so množično nabavljale vse države. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Ventilatorje so množično nabavljale vse države. FOTO: Reuters

Na Madžarskem se pod drobnogled postavlja nakup ventilatorjev, pri katerih naj bi bil posrednik tudi Geneplanet. Ta je po pisanju Hungary Today sklenil pogodbo z madžarskim zunanjim ministrstvom za dobavo ventilatorjev za predihavanje. Predstavnik opozicije je na državno tožilstvo naslovil vprašanje o omenjenem nakupu in organe pregona vprašal, ali bodo uvedli preiskavo.
 
Ni povsem jasno, koliko ventilatorjev naj bi Geneplanet prodal Madžarom ali bil pri prodaji posrednik, a kot pišejo madžarski kolegi, naj bi šlo za okoli 200 ventilatorjev, nabavljenih prek slovenskih posrednikov.
 
Opozicijo zanima, ali ni bilo pri tem poslu nobenega suma korupcije ali netransparentnosti nakupa prek javnega naročila. Kot pišejo, je madžarsko zunanje ministrstvo kupilo ventilatorje po skoraj dvakrat višji povprečni ceni, kot jo je plačala slovenska vlada.
 
Z državnega tožilstva so opoziciji odgovorili, da so zadevo predali policiji in da mora ta oceniti, ali bo uvedla preiskavo.
 

Preberite še:

Zavod za blagovne rezerve z Geneplanetom podpisal sporazum o ventilatorjih
Dobavitelj problematiziranih ventilatorjev državi predlaga razvezo pogodb

Spomnimo, v zvezi z nakupom ventilatorjev je bila v Sloveniji uvedena preiskava. Opravljene so bile tudi hišne preiskave, med drugim pri ministru za gospodarstvo Zdravku Počivalšku.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije