MEDVEDI

Slovenski medvedi razburjajo Francoze

»Slovenski imigrantski medvedi« niso domači v Pirenejih.
Fotografija: Medvedka in mladič  FOTO: Ljubo Vukelič
Odpri galerijo
Medvedka in mladič  FOTO: Ljubo Vukelič

PARIZ – V francoskih Pirenejih se je razvila burna debata, ali bi dva nova medveda v divjini pripomogla k biotski raznovrstnosti ali pa bi pomenila grožnjo kmetom. Ti se namreč razburjajo zaradi medvedov slovenskih korenin, ki napadajo tamkajšnjo živino.

Kritiki izpostavljajo, da ti »slovenski imigrantski medvedi« niso domači v Pirenejih. Na območju so kosmatinci v 90. letih prejšnjega stoletja skoraj izumrli, a so od leta 1996 v gore preselili sprva tri slovenske medvede, pozneje pa še pet. Število teh zveri se je povečalo na okrog 40, kar povzroča preglavice lokalnim kmetom.

Ti nasprotujejo načrtu francoskega ministra za okolje Nicolasa Hulota, da bi na območje naselili še dve samici. Več sto ljudi se je celo udeležilo protesta v Pauju, a je Hulot vseeno podpisal odlok o povečanju medvedje družine v Pirenejih. Kmetom to ne da miru in zavračajo različne državne spodbude, kot so boljše odškodnine ali urjenje psov. Lani so na primer do sredine leta vložili kakih 300 prošenj za odškodnino za drobnico, ki so jo ranili ali ubili medvedi.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije