OBMEJNI ODNOSI

Slovenija na meji postavila bizarna vrata, Hrvati ne morejo ven

Lokalnim prebivalcem so onemogočili dostop do kmetijskih zemljišč na slovenski strani meje.
Fotografija: Sredi naselja so postavili kovinska vrata. Prebivalci, ki želijo do svojih vrtičkov, morajo poklicati policijo, da jim vrata odklene. Policija pa je 40 kilometrov stran in so je včasih lahko prav dolgo čaka, pravi prebivalec zaselka Mlini. (Fotografija je simbolična). FOTO: Boštjan Fon, Slovenske novice
Odpri galerijo
Sredi naselja so postavili kovinska vrata. Prebivalci, ki želijo do svojih vrtičkov, morajo poklicati policijo, da jim vrata odklene. Policija pa je 40 kilometrov stran in so je včasih lahko prav dolgo čaka, pravi prebivalec zaselka Mlini. (Fotografija je simbolična). FOTO: Boštjan Fon, Slovenske novice

Prebivalce zaselka Mlini pod Sočergo ob hrvaško-slovenski meji je po pisanju hrvaškega medija Dnevnik in HRT TV šokirala kovinska ograja z vrati, ki jih je čez noč postavila Slovenija. To so storili, da bi onemogočili pot migrantom, prebivalcem pa zdaj onemogočajo prost dostop do njihovih kmetijskih zemljišč.

»Vsak dan bi moral skozi ta vrata, ker imam vrt, za katerega moram skrbeti. Ne le jaz, temveč še nekaj ljudi. Zdaj nam je to onemogočeno in smo blokirani,« je povedal Dario Ugrin. Če bi ljudje želeli čez mejo, to zahteva dodatne postopke, svoboda gibanja pa je za njih za zdaj, kot kaže, preteklost. Ključi od vrat so oddaljeni približno 40 kilometrov in so v rokah koprske policije. »Če želim skozi vrata, moram najprej poklicati policijo, da jim sporočim, da bom šel na vrt, in na to jih moram še enkrat poklicati, da mi odklenejo vrata za nazaj. To je sramotno. Nazadnje sem jih dve uri čakal, da so me spustili nazaj do hiše,« je ogorčen Ugrin.



Na slovenskem zunanjem ministrstvu so nedavno pojasnili, da gre za zaselek Mlini pod Sočergo, kjer so bila na predlog policije, ki na tej lokaciji že dalj časa zaznava pojav nezakonitih migracij, v začetku aprila 2020 postavljena vrata na lokalni cesti na mejni črti. Poudarili so, da gre za območje, ki ni bilo predmet arbitražnega postopka, postavitev vrat pa lokalnemu prebivalstvu, ki ima ustrezne dokumente po sporazumu Sops ali kako drugače izkazuje upravičen razlog, ne preprečuje prehajanja meje na tej točki iz naslova opravljanja kmetijske ali druge nujne dejavnosti.

Prebivalci iz okolice Buzeta so drugačnega mnenja in pravijo, da migrante zelo redko videvajo, vrata pa so ponižujoča do njih. »Kakšni migranti?! Jaz živim v bližini in jih nikoli ne vidimo. In tudi če so, bi šli skozi gozd, tako da res ni potrebe po vratih,« je za Dnevnik povedal lokalni prebivalec Vlado. Kot piše medij, so ta problem posredovali na Evropsko komisijo, saj da zaprta pot sredi naselja ne more biti sprejemljiva rešitev za tamkajšnje prebivalstvo, ki v sožitju prebiva že več stoletij. Med drugim so slovenski strani posredovali rešitev, da bi bila vrata čez dan odprta, a za zdaj ostajajo zaprta.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije