PATENTNA PREVARA

Slovenec razkrinkal mlado multimilijarderko

Richard Fuisz je multimilijonar in izumitelj svetovnega kova. Preiskave krvi naj bi v Theranosu izvajali z ukradeno opremo.
Fotografija: Richard Fuisz še zdaleč ni samo zdravnik in izumitelj, je tudi izjemno uspešen podjetnik. FOTO: wikimedia
Odpri galerijo
Richard Fuisz še zdaleč ni samo zdravnik in izumitelj, je tudi izjemno uspešen podjetnik. FOTO: wikimedia

Richard Fuisz, ameriški izumitelj prekmurskega rodu, je multimilijonar. Ker ima slovensko državljanstvo, bi se moral znajti tudi na lestvici sto najbogatejših Slovencev. Že prvo podjetje, ki ga je ustanovil z bratom Robertom, je v osemdesetih letih prodal za 54 milijonov dolarjev; čez čas pa je kanadska tovarna zdravil Biovail kupila njegovo podjetje Fuisz Technologies za 245 milijonov dolarjev! Sam ali s sinom Josephom, prav tako slovenskim državljanom, je medtem ustanovil in prodal še več drugih podjetij.

Zaradi prevar in goljufij bodo Holmesovi začeli soditi junija prihodnje leto. Obeta se izjemno zanimiv proces. FOTO: Guliver/Getty Images
Zaradi prevar in goljufij bodo Holmesovi začeli soditi junija prihodnje leto. Obeta se izjemno zanimiv proces. FOTO: Guliver/Getty Images
Večkrat je že obiskal Slovenijo, nazadnje naj bi jo pred natančno petimi leti, ko je v sklopu Ameriško-slovenske izobraževalne fundacije (ASEF) s sinom predaval o izumih in patentih na ljubljanski pravni fakulteti.
 

Ljubezen do domovine


Richard Fuisz je zdravnik, poslovnež in izumitelj več kot 115 v ZDA priznanih patentov ter več kot 200, ki so splošno priznani v svetovnem merilu. Nadvse pomembni so predvsem tisti s področja medicine: od nekdaj so ga zanimale prav tiste težave, ki jih ima bolnik pri jemanju zdravil. Reševal jih je na mnoge načine, ki so pripeljali do patentov, kot so hitro topljive tablete in filmi, tekočina, ki pomaga pogoltniti tablete, znano je tudi zdravilo za pomoč pri odvajanju od odvisnosti s heroinom v obliki tankega filma.

Fuisz še zdaleč ni samo zdravnik in izumitelj, je tudi izjemno uspešen podjetnik, ki je znal svoje znanje primerno unovčiti. Bil je (so)ustanovitelj številnih podjetij, v katerih ni šlo le za trgovino z zdravstveno in medicinsko opremo. V osemdesetih letih naj bi bil celo vodja Cie v Damasku, z obveščevalno dejavnostjo naj bi bilo močno prepleteno tudi njegovo poslovanje v državah nekdanje Sovjetske zveze.

Tudi njegov sin Joseph ni od muh: je izumitelj 32 patentov v ZDA – s področja zdravil in programske opreme. Če je bil njegov veliki vzornik oče Richard, je imel tudi ta največjega učitelja v očetu in izjemno sposobnem kmetovalcu Antonu Fujsu iz Kroga pri Murski Soboti. V ZDA se je preselil leta 1919 in se ustalil v pensilvanskem Bethlehemu. Z ženo Margareto Matuš, po rodu iz prekmurske vasi Dolenci, sta potomcem, že njuni pravnuki se ponašajo s slovenskim državljanstvom, vcepila ljubezen do domovine.

Richard in Joseph sta tudi ogromno prispevala k poznavanju Slovenije v Ameriki: še posebno sta ponosna, da ju imajo številni kar za slovenska izumitelja.
 

Bili so družinski prijatelji


Če kdo na oni strani luže še ni slišal za našega rojaka Richarda Fuisza, ki bo v začetku decembra dopolnil 80 let, ga pozna zdaj zaradi ene največjih prevar vseh časov, imenovane Theranos. Nedavno izdana knjiga z naslovom Bad Blood, ki jo je napisal novinar Wall Street Journala John Carreyrou, je natančno spregovorila prav o neverjetnem vzponu in padcu podjetja Theranos.

Revija Forbes je mlado ustanoviteljico in podjetnico Elizabeth Holmes dolgo opevala kot najmlajšo multimilijarderko vseh časov na svetu, in če je imela danes 35-letnica še leta 2015 pod palcem kar devet milijard dolarjev, je imela že naslednje leto na računu – ničlo! Pisec knjige je prve namige dobil prav iz ust Richarda Fuisza. S Holmesovimi so bili družinski prijatelji in sosedje.

Še nedavno je bila najsijajnejša zvezda Silicijeve doline. Kot že mnogi izjemno uspešni podjetniki pred njo je opustila študij in leta 2003 ustanovila Theranos. Stara je bila komaj 19 let. Razglašala se je za novega Steva Jobsa, revolucionarko, ki bo za vedno spremenila zdravstveno industrijo. Naložbe so prihajale od vsepovsod, sodeloval je medijski mogotec Rupert Murdoch, v upravnem odboru so sedeli možje največjega političnega kalibra, kot je Henry Kissinger, in William Perry.

Propadla multimiljarderka Elizabeth Holmes je še nedavno kraljevala na domala vseh naslovnicah. FOTO: Fortune, Forbes, Inc.
Propadla multimiljarderka Elizabeth Holmes je še nedavno kraljevala na domala vseh naslovnicah. FOTO: Fortune, Forbes, Inc.
Potem se je na lepem vse zrušilo: zaradi goljufij in prevar ji zdaj preti celo 20 let aresta. Pri čemer še kar vznemirja vprašanje: le kako ji je uspelo brez vsakršnih strokovnih in znanstvenih izkušenj prepričati ter naplahtati toliko ljudi, da bo prav njena ideja spremenila svet? Zatrjevala je, da lahko s pomočjo ene kapljice krvi opravi več kot 200 preiskav.
 

Simptom ameriške družbe


Fuisz, ki ga je Holmesova leta 2011 tožila zaradi kraje poslovne skrivnosti, pri čemer je porabil pet milijonov dolarjev, da je dokazal svoj prav, jo je spremljal že med njenim odraščanjem. »Njena mati Noel jo je povsem sprogramirala in ji nenehno dopovedovala, da je takšna kot jaz, bo, kar bo, sem ji neuspešno dopovedoval. Njen oče Chris je bil podpredsednik v Enronu, razvpiti ameriški energetski družbi, ki je šla leta 2001 v stečaj. Pomagal sem mu, ko je ostal brez službe. Bil je zlomljen in je prihajal jokat, da nima denarja, nekaj časa je celo brezplačno živel v moji hiši,« je za ABC pripovedoval Fuisz.

Holmesovi so bili simptom določenega sloja ameriške družbe, ki je pripravljena storiti prav vse, da bi ponovili oziroma presegli dosežke svojih bolj nadarjenih prednikov. Elizabethina dedka sta bila namreč resnično veliki osebnosti: Christian Holmes je bil vrhunski kirurg, po katerem je imenovana bolnišnica v Cincinnatiju, Charles Fleischmann je kot prvi razvil granuliran suhi kvas.

Uspešna Slovenca Richard in Jospeph Fuisz sta leta 2014 predavala na ljubljanski pravni fakulteti. FOTO: jezuiti.si
Uspešna Slovenca Richard in Jospeph Fuisz sta leta 2014 predavala na ljubljanski pravni fakulteti. FOTO: jezuiti.si
»Ko je Elizabeth pustila študij, ki ji ne bi omogočil tako naglega bogastva, kot si ga je bolestno pohlepna družina zamislila, je oče Chris izkoristil svoje povezave in prišel prek Johna Lipskyja iz Mednarodnega monetarnega sklada (IMF) do Donalda L. Lucasa, ustanovitelja in predsednika Oracla, sicer pa izjemno vplivnega vlagatelja s tveganim kapitalom. V samo dvajsetih minutah je dekle prepričalo Lucasa, ta pa je postal v naslednjem trenutku predsednik Theranosa, podjetja, za katero sem bil takoj prepričan, da ni imelo nobenega smisla, medicinska testiranja niso bila namreč nikoli donosna, Theranos pa je izsledke prodajal še pod tržno ceno.

Ne s stroko, Elizabeth se je ukvarjala predvsem s tem, kako prevarati ljudi. Kadar je naneslo na strokovna vprašanja, se je venomer izvila in preslepila sogovornika s pravljico o bleščeči vnukinji bleščečih prednikov. Theranos je ves ta čas uspeval tudi s pomočjo prevar na področju intelektualne lastnine. Imeli so najboljše odvetnike, ki so neuke izumitelje dušili z vrtoglavo dragimi pravdnimi postopki.«


Naposled se je zataknilo pri patentu za analizo telesnih tekočin. Holmesova oziroma njeni odvetniki so na sodišču zatrjevali, da je Fuisz ukradel Theranosu nekatere zaupne izsledke. Takrat pa so naleteli na čisto preveč izkušenega mačka, ki se že skoraj pol stoletja ukvarja prav s patentiranjem izumov. Domine so začele padati in začelo se je strmoglavljenje najmlajše multimilijarderke. Oktobra 2016 je morala prvič stopiti pred svoje zaposlene in pojasnjevati, zakaj delujejo v lažnem podjetju, kjer ni prav nobene slavne tehnologije, ampak so preiskave krvi izvajali – preprosto – z ukradeno opremo.

Sojenje v eni največjih prevar vseh časov se bo začelo šele junija 2020. 

Preberite še:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije