Slovenec okužen s koronavirusom

Zaradi primera koronavirusa so odpovedane seje deželnega sveta v Trstu
Fotografija: Italija je žarišče novega koronavirusa v Evropi. FOTO: Leon Vidic, Delo
Odpri galerijo
Italija je žarišče novega koronavirusa v Evropi. FOTO: Leon Vidic, Delo

V deželnem svetu Furlanije in Julijske krajine (FJK) so za danes in v četrtek odpovedali zasedanje, potem ko so pri enem od deželnih svetnikov potrdili okužbo z novim koronavirusom. Kot poročajo lokalni italijanski mediji in Primorski dnevnik, se je z virusom okužil član deželnega sveta FJK in deželni tajnik stranke Slovenske skupnosti Igor Gabrovec.

Deželna vlada je pozno v torek sporočila, da so Gabrovca zadržali na opazovanju na oddelku za nalezljive bolezni v bolnišnici na Katinari. Še pred tem je bil sicer nekaj časa v deželnem svetu.Predsednik deželnega sveta Piero Mauro Zanin je v dogovoru z deželnim predsednikom Massimilianom Fedrigo preklical sklic zasedanj deželnega sveta za danes in v četrtek. Med drugim bodo poslopje razkužili. Nekaj Gabrovčevih kolegov, ki so bili z njim v stiku, je po poročanju časnika Il Piccolo v karanteni.

Gabrovec se je sicer nedavno preko letališča v Trevisu vrnil s počitnic. Primorskemu dnevniku je pojasnil, da sam ne ve, kje konkretno se je okužil, saj da je vsepovsod srečeval ljudi.
 
Preberite tudi:
Znanstveniki svarijo: Novi koronavirus do tisočkrat bolj nalezljiv od sarsa

Število okuženih v FJK je po poročanju Il Piccola naraslo na 15. Številne primere povezujejo z univerzo v Vidmu, kjer so se 20. februarja trije profesorji in njihova kolegica iz Trsta z novim koronavirusom okužili na srečanju s kolegom iz Piemonta. V FJK so do konca tega tedna kot preventivni ukrep zaprte šole in univerze.

Glede na zadnje torkove podatke so doslej v Italiji okužbo z novim koronavirusom potrdili pri 2263 ljudeh. Umrlo je 79 ljudi, medtem ko jih je 160 že ozdravelo. Veliko večino primerov so našteli v Lombardiji, Benečiji ter Emiliji in Romanji.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije