ZELENA LUČ

Slovenec korak bliže dobri službi v EU

Naslednji postopki so le še formalnost.
Fotografija: Sedež Evropske komisije. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Sedež Evropske komisije. FOTO: Reuters

BRUSELJ – Odbor Evropskega parlamenta za gospodarske in denarne zadeve je podprl kandidaturo guvernerja Banke Slovenije Boštjana Jazbeca za člana odbora v okviru bančne unije.

Glavno vlogo v postopku ima sicer Evropska komisija, ki je pretekli teden tudi predlagala Jazbeca za člana in direktorja odbora za reševanje bank, enega osrednjih organov v sklopu bančne unije.

Predsednik republike bo moral iskati naslednika Boštjana Jazbeca. FOTO: Leon Vidic
Predsednik republike bo moral iskati naslednika Boštjana Jazbeca. FOTO: Leon Vidic


Jazbec je januarja v Evropskem parlamentu tudi že opravil neuradno zaslišanje, preden je komisija predlagala njegovo imenovanje. Nadaljnji postopek je tako le še formalnost. Naslednji korak je glasovanje na plenarnem zasedanju parlamenta, ki ima sicer le posvetovalno vlogo. To naj bi bilo prihodnji teden. Na koncu pa novega člana imenujejo članice EU, ki naj bi to storile v začetku marca.


Služba za pet let


Mandat za enega od štirih stalnih članov odbora za reševanje bank traja pet let, brez možnosti podaljšanja. Ta odbor pomaga zagotavljati urejeno reševanje bank s čim manj stroški za davkoplačevalce in gospodarstvo.

Po Jazbečevem odhodu na nov položaj v odboru v okviru bančne unije bo v Sloveniji treba izvesti postopek za imenovanje novega guvernerja, kar je naloga predsednika republike.
 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije