Slovenci že množično na Hrvaško: preverite, kako se morate tam obnašati

Na Braču poteka obširno testiranje prebivalcev, ki so bili v stiku z okuženimi.
Fotografija: Brač je novo žarišče koronavirusa na Hrvaškem. FOTO: Getty Images/istockphoto
Odpri galerijo
Brač je novo žarišče koronavirusa na Hrvaškem. FOTO: Getty Images/istockphoto

Hrvaška nadaljuje rahljanje ukrepov, ki jih je sprejela zaradi epidemije novega koronavirusa. Odprli so vrtce, šole za nižje razrede, gostinske lokale, nakupovalna središča in javni promet med županijami, med rahljanje pa sodi tudi odprtje meja za tujce. 

Prvi dan je približno 200 ljudi zahtevalo vstop v državo, med njim je bila okoli polovica Slovencev, je v nedeljo zvečer povedal hrvaški notranji minister Davor Božinović. Pojasnil je, da bodo v državo dovolili predvsem poslovnežem, lastnikom nepremičnin in študentom.
 

Kacin svetuje, da še malo počakate

Naša južna soseda je odpravila obvezno 15-dnevno samoizolacijo potnikov iz drugih držav po vstopu na Hrvaško in presenetila Slovenijo, zato še ni povsem znano, kaj bo s tistimi Slovenci, ki se bodo s Hrvaškega hoteli vrniti domov (ali bodo morali v sedemdnevno izolacijo, ki je trenutno predvidena ob vrnitvi v Slovenijo). Jelko Kacin je na današnji novinarski konferenci povedal, da še potekajo pogovori med hrvaškim in slovenskim nacionalnim inštitutom za javno zdravje, kot možnost pa je omenil, da tistim Slovencem, ki bi na Hrvaškem preživeli manj kot 72 ur ob spoštovanju vseh (higienskih) ukrepov ne bi bilo treba v samoizolacijo oz. karanteno. Dokler se ne dogovorijo o podrobnostih, je Kacin svetoval Slovencem, da še malo počakojo z odhodom na Hrvaško.
 
Nekaj več jasnosti je glede tega, kako se morajo Slovenci (in drugi tujci) obnašati ob vstopu na Hrvaško. Tujci potrebujejo za vstop na Hrvaško dokumentacijo, s katero lahko dokažejo, da v državo vstopajo zaradi pomembnih osebnih ali poslovnih razlogov.
 
Hrvaški zavod za javno zdravje (HZJZ) je sprejel priporočila, ki se jih morajo 14 dni držati vsi, ki so vstopili v državo. Ob vstopu hrvaškim državljanom ni treba več v samoizolacijo, ampak jim ob prestopu meje policija izroči letak z navodili HZJZ. Priporoča se, da v 14 dneh po prihodu na Hrvaško omejijo kontakte z drugimi osebami in da zunaj svojega doma opravljajo le najnujnejše in neodložljive posle.

Pogoji za vstop

Če želijo tuji državljani prečkati mejo s Hrvaško, mora izpolnjevati enega izmed teh pogojev:
– imeti morajo dokumentacijo, s katero dokazujejo lastništvo nepremičnine ali plovila na Hrvaškem;
– prihajajo na pogreb;
– imajo dokument, s katerim dokazujejo poziv gospodarskega subjekta na Hrvaškem, interes gospodarskega subjekta za njihov prihod ali vabilo na poslovni sestanek.
 
Vsi drugi tujci, ki imajo potencialne poslovne razloge, pa jih trenutno ne morejo predvideti in nimajo primerne dokumentacije, morajo svojo namero prihoda na Hrvaško sporočiti na elektronski naslov uzg.covid@mup.hr, s katerega jim bodo odgovorili na njihovo zahtevo. Te osebe morajo stike z drugimi ljudmi omejiti na minimum ter se držati splošnih navodil za preprečevanje širjenja okužbe 14 dni po vstopu na Hrvaško, si v jutranjih urah meriti temperaturo, in če je višja od 37,2 stopinje Celzija ali če imajo druge simptome covida 19 to sporočiti izbranemu zdravniku ali pa epidemiologu, pristojnemu za območje, kjer se nahajajo.
 
Brač je novo žarišče koronavirusa na Hrvaškem. FOTO: Getty Images/istockphoto
Brač je novo žarišče koronavirusa na Hrvaškem. FOTO: Getty Images/istockphoto
Če se pri osebi po prihodu na Hrvaško pojavijo simptomi bolezni, morajo ostati v svoji sobi oz. tam, kjer so nameščeni, organizatorju sovjega prihoda pa to sporočiti, da on obvesti epidemiologa ali pristojnega zdravnika oziroma če ta ne dela, poklicati najbližjo ambulanto za obravnavo covida 19.
 
Če oseba pri vstopu na Hrvaško kaže znake bolezni, bo mejna policija o tem obvestila sanitarnega inšpektorja. Tem osebam priporočajo, da ne vstopajo na Hrvaško, če pa zaradi neodložljivih razlogov vseeno morajo prečkati mejo, jih po najkrajši poti pošljejo v pristojno zdravstveno ustanovo na testiranje in zdravljenje oz. v izolacijo.
 
Osebe, ki imajo povišano telesno temperaturo in simptome akutne respiratorne infekcije, naj ne hodijo na Hrvaško, pozivajo tamkajšnje oblasti.
 
Za vse, ki bi želeli ob morebitnem potovanju na Hrvaško dodatne informacije, so te dosegljive na hrvaških telefonskih številkah 112 ali 113.
 
Na Hrvaškem imajo sicer po najnovejših podatkih 2187 potrjenih okužb z novim koronavirusom, umrlo je 90 ljudi. V zadnjih dneh se je novo žarišče pojavilo na Braču, kjer so ukrepi strožji in prebivalci otoka ne smejo zapustiti. Skupaj je na tem otoku 41 okuženih, tam pa danes poteka obširno testiranje tistih, ki so bili v stiku s potrjeno okuženimi. Trenutno je na Braču 20 okuženih v mestecu Nerežišća, ki so ga že poimenovali hrvaški Vuhan, 10 v Pučišćih, šest v Supetru, trije so na Bolu in po eden v Sutivanu in Milni.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije