Slovenci ujeti na hrvaškem otoku, domačine je strah

Slovenci obtičali v karanteni na Murterju? Še pravočasno s Pelješca in Korčule.
Fotografija: FOTO: Leon Vidic/delo
Odpri galerijo
FOTO: Leon Vidic/delo

Na Hrvaškem se število okužb z novim koronavirusom povečuje iz ure v uro. Eno od novih žarišč je otok Murter, ki je po novem v karanteni: nanj in z njega ni mogoče, najhuje pa je v istoimenskem naselju.


Na otoku je, po naših neuradnih informacijah, obstalo tudi več Slovencev, tam lastnikov nepremičnin. Na Hrvaškem naj bi imeli Slovenci sicer od 100.000 do 120.000 nepremičnin (večinoma vpisanih v zemljiško knjigo) in več tisoč premičnin (jaht, čolnov, bark …). Tako kot številni Slovenci, ki so se odločili, da se bodo za samoosamitev umaknili na priljubljeni Krk, kjer so naši državljani najštevilnejši gostje, največ med tujci jih ima namreč tam nepremičnine in so za gostince najbolj dobrodošli, jih je precej odšlo tudi južneje.

Tudi v srednjo Dalmacijo in Murter. In precej jih je tam ostalo. Na Murterju še posebno, saj ne morejo ne gor ne dol. Dodatno je vse skupaj zapletla vladna prepoved gibanja prebivalcev Hrvaške zunaj njihovih stalnih in začasnih prebivališč. Po naših podatkih so razglasitev pandemije z novim koronavirusom dočakali tudi na skrajnem jugu Hrvaške, na Pelješcu in Korčuli, vendar naj bi se večina, najbrž pa ne vsi, še pravočasno vrnili v Slovenijo.
 

Bojijo se fureštov


Kako je na drugih hrvaških otokih, ni natančnih podatkov, dejstvo pa je, da je tudi otočane na Hrvaškem strah. Na otokih namreč živi po večini starejša populacija, ki je tudi najbolj ogrožena, poleg tega je zdravstvena oskrba tam slabša. Zaradi tega domačini vsakega tujca, pa naj bo redni vikendaš ali redni gost, gledajo s strahom, saj je lahko vsak posameznik morebitni prinašalec in prenašalec virusa.

Tudi furešti, kot nedomačinom pravijo prebivalci otokov. Še tole, v Splitu so iz 14-dnevne karantene izpustili 28 ljudi, ki so jih izolirali, potem ko so 26. februarja prispeli s trajektom iz Ancone v splitsko pristanišče. Karanteno je zapustilo devet hrvaških državljanov, štirje Španci, po trije Italijani, Britanci in Američani, dva Francoza in en Kanadčan. Slovencev ni bilo med njimi! 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije