POMEMBNO ODKRITJE

Preobrat pri zdravljenju covida 19: pri raziskavi sodelovali Slovenci

Izrael je odobril inovativno zdravljene covidnih bolnikov s hudim potekom bolezni.
Fotografija: Zdravljenje z mezenhimskimi matičnimi celicami se je doselj izkazalo za uspešno. FOTO: Shutterstock.com
Odpri galerijo
Zdravljenje z mezenhimskimi matičnimi celicami se je doselj izkazalo za uspešno. FOTO: Shutterstock.com

Izraelski in hrvaški znanstveniki so prišli do pomembnega odkritja, ki bi lahko pomenilo preobrat pri zdravljenju covida 19.

Že maja so hrvaški profesor Dragan Primorac in člani njegove ekipe objavili rezultate uspešnega zdravljenja pacienta s težko klinično sliko. Zdravili so ga z mezenhimskimi matičnimi celicami, zdaj pa so izraelski znanstveniki iz Bonus Biogroupa potrdili enak terapevtski učinek pri takšnem zdravljenju.

Primorac in njegova ekipa so z znanstveniki iz slovenskega biotehnološkega podjetja Educell in Biobanka objavili študijo primera uspešnega eksperimentalnega zdravljenja bolnika v Splitu s težjo obliko covida 19 in sindromom akutne dihalne stiske (ARDS) kot glavnim zapletom pri tej bolezni. Po uspešni presaditvi mezenhimskimi matičnih celic in bolnišničnem zdravljenju so bolnika poslali na zdravljenje domov, kjer je uspešno okreval brez izrazitih stranskih učinkov po terapiji.

Zdaj je izraelsko ministrstvo za zdravje odobrilo inovativno obliko obliko zdravljenja z aktiviranjem mezenhimskimi matičnih celic, ki jih pridobijo iz maščobnega tkiva, kar je močno odjeknilo v znanstvenih krogih. Ministrstvo je odločitev sprejelo, ko so preliminarni rezultati pokazali, da je 15 pacientov od 17 s težko obliko covida 19 odpustili iz bolnišnice dan za tem, ko so prejeli zadnjo dozo terapije. Izvidi so pokazali občutno zmanjšanje (za 40 odstotkov) vnetja pljuč, in to prvih pet dni po zadnji dozi zdravljenja. Poleg tega so opazili, da se je pri pacientih višina kisika v krvi povišala za 95 odstotkov ter da se je delovanje pljuč vrnilo na normalno mesec dni po zdravljenju. Naslednja faza raziskave bo vključevala najmanj 50 pacientov.

​Ugotovitve Izraelcev so skoraj identične ugotovitvam Primorca s slovenskimi sodelavci.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije