KORONATURIZEM

»Slovenci bodo gotovo prvi prišli«: tako se bo treba obnašati na Hrvaškem

Objavljeno 12. maj 2020 11.54 | Posodobljeno 12. maj 2020 12.12 | Piše: STA, T. V.

Zaradi usodnega leta je koronavirus prisoten tudi v Istri.

Zanimanje med slovenci za vstop na Hrvaško je veliko. FOTO: Marko Feist
Hrvaška se odpira turistom, tudi tistim iz Slovenije, ki pa bodo morali upoštevati številna pravila, prav tako tisti, ki ponujajo turistične storitve. Hoteli, zasebni apartmaji, kampi in marine na Hrvaškem so dobili priporočila epidemiologov za obratovanje v času epidemije novega koronavirusa.
 
Preberite tudi:
Slovenci že množično na Hrvaško: preverite, kako se morate tam obnašati

Hrvaški zavod za javno zdravstvo (HZJZ) v hotelih in zasebnih apartmajih priporoča upoštevanje fizične razdalje 1,5 metra med obiskovalci, razen če gre za člane iste družine ali skupine. Prav tako je treba razdaljo 1,5 metra uveljaviti v čakalnih vrstah ter v vseh javnih prostorih pri postavitvah stolov, ležalnikov in senčnikov. Glede na predpisano fizično razdaljo je treba tudi omejiti število ljudi v prostoru.

Med prvimi gosti bodo Slovenci
Med hoteli, ki med prvimi odpirajo svoja vrata turistom na Hrvaškem, je hotel iz Vodic, kjer so za Jutarnji list povedali, da imajo za junij 4.500 rezervacij. Prvi gostje bodo Hrvati, z odprtjem meja pa pričakujejo tudi tujce, ki niso odpovedali rezervacij.

»To so naši tradicionalni gostje iz Slovenije, Nemčije, Avstrije, Češke, Slovaške, BiH ... Če se bodo odprle meje, bodo prišli,« je povedal direktor hotela Darko Bastić. Dodal je, da so v stiku s slovenskimi organizatorji potovanj: »Kolikor vemo, se bo ta meja prva odprla. Slovenci bodo gotovo prvi prišli.«


Zdravstvena stroka priporoča največ 15-minutno zadrževanje v recepciji. Spodbuja spletne rezervacije, prijave ter odjave ter kartično in brezstično plačevanje storitev in redno dezinfekcijo površin recepcije.

Na vhodih v hotelske in zaprte prostore je treba postaviti razkužila za roke. Namesto sušilnikov za roke priporočajo papirnate brisače, v dvigalih pa naj bi se hkrati prevažalo omejeno število ljudi. V konferenčnih centrih naj bi hoteli skrbeli za redno razkuževanje vse opreme, denimo stolov in miz.

V navodilih za marine in kampe so pri HZJZ ob tem zapisali priporočilo, naj se »v zaprtih prostorih hotelov nosijo zaščitne maske«, medtem ko takega navodila ni za hotele in zasebne apartmaje.

Na Hrvaškem imajo 2.196 potrjenih primerov okužbe z novim koronavirusom. Umrlo je 91 ljudi, ozdravljenih je 1.784. Zaradi usodnega leta je koronavirus prisoten tudi v Istri. Okužbo je test pokazal pri tujem državljanu, ki je v samoizolaciji in je priletel iz Frankfurta v Zagreb 2. maja, pred tem pa je bil na območju Španije. Na istem letu je bilo še več potnikov, pri katerih so nato ugotovili okužbo.


Splošna priporočila za hotele in druge nastanitvene obrate priporočajo čiščenje sob in menjavo posteljnine v skladu z dosedanjo prakso. Če bi gost hotel drugačen režim, denimo čiščenje le pred prihodom in ob odhodu, pa naj mu hotel to omogoči.

Strokovnjaki po odhodu gosta priporočajo razkuževanje vseh površin, ki jih uporabljajo gosti, denimo miz, opreme za pripravo kave, telefona ali daljinskega upravljavca televizije.

Za osebje tako hotelov kot marin strokovnjaki med drugim priporočajo vzdrževanje fizične razdalje ter splošne higienske ukrepe, kot so izogibanje rokovanju, redno umivanje rok in upoštevanje higiene kašlja. Pri blagajnah priporočajo postavitev zaščitnih pregrad. Za osebje priporočajo dnevno merjenje telesne temperature ob prihodu na delo, v hotelih pa tudi izmensko delo z vmesnim razkuževanjem površin.

Med drugim so za centre za dobro počutje predlagali, naj omejijo število gostov, posebej v zaprtih delih. Priporočajo zgolj zgolj suhe savne, kot je finska, ne pa tudi vlažne savne.

Španija uvaja obvezno 14-dnevno karanteno za vse prihode v državo
Vsi, ki bodo prišli v Španijo iz tujine, bodo morali od petka v obvezno 14-dnevno karanteno v okviru prizadevanj za zajezitev širjenja novega koronavirusa, je danes sporočila španska vlada. Ukrep bo veljal do izteka izrednih razmer 24. maja ali še kasneje v primeru, da bodo izredne razmere zaradi pandemije covida-19 podaljšali.
Deli s prijatelji