MESO IZ LABORATORIJA

Slanina na mizi, svinja pa živa

V laboratorijih vzgojeno meso spominja na mleto meso ali klobase. Pomembno je odkriti, kako proizvesti dovolj takega mesa in znižati stroške.
Fotografija: Že čez pet let bi lahko v laboratoriju narejeno meso kupovali v trgovinah. FOTO: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
Že čez pet let bi lahko v laboratoriju narejeno meso kupovali v trgovinah. FOTO: Guliver/Getty Images

V laboratorjih narejeno meso bi lahko na police supermarketov prodajali že čez pet let. Strokovnjaki pravijo, da po teksturi spominja na mleto meso v burgerjih ali klobasah, a naj bi kmalu izdelali tudi zrezke in celo slanino.

V tekmo proizvodnje mesa v laboratoriju so se vključili tudi Britanci, dr. Marianne Ellis z univerze Bath pravi, da bodo matične celice svinje ali krave rasle, če jim dodajo glukozo, vitamine, aminokisline, minerale. Najpomembneje je, poudarja, odkriti, kako
Po teksturi tako meso še najbolj spominja na mleto meso, ki ga uporabljamo za hamburgerje.  FOTO: Guliver/Getty Images
Po teksturi tako meso še najbolj spominja na mleto meso, ki ga uporabljamo za hamburgerje.  FOTO: Guliver/Getty Images
proizvesti dovolj takega mesa in znižati stroške. Pred šestimi leti so nizozemski znanstveniki pripravili burger iz mesa, proizvedenega iz matičnih celic. A kaj ko je bila cena zanj več kot 200.000 funtov. Konec lanskega leta so izraelski znanstveniki naredili tenak zrezek, ki je stal skoraj 50 evrov. Tudi v ZDA se ukvarjajo z vzgojo mesa v laboratorijih, takšne piščančje medaljone naj bi kmalu lahko naročili v restavracijah. Ellisova pravi, da je Velika Britanija pomembna igralka na področju vzgoje mesa v laboratorijih in da najnaprednejša podjetja obljubljajo tako meso v trgovinah že čez pet let. Ellisova pravi, da je tako vzgojeno meso alternativni vir beljakovin, s katerim bi lahko nahranili svet. Pa še prijazno do okolja je, ustvarja manj toplogrednih plinov in zahteva manj prostora.

Nick Shorten z univerze Aberystwyth dodaja, da bodo nekoč lahko izolirali matične celice svinje, jih namnožili in postavili v reaktor, ki jih bo množično razmnožil: »Naša svinja, ki smo ji odvzeli celice, bo živa in zdrava, vi pa boste imeli slanino.« A da bi bila tako okus kot tekstura zares podobna pravi slanini, bo potrebnih še več let raziskav. 

Več iz te teme:

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas