URADNICA ČOFNILA V VODO

Slaba reklama za Boscarola: udeleženi v incidentu

Pipistrelovo letalo je zasilno pristalo.
Fotografija: Ivo Boscarol med poletom. FOTO: Alešš Černivec, Delo
Odpri galerijo
Ivo Boscarol med poletom. FOTO: Alešš Černivec, Delo

Norveško podjetje Avinor, ki ima v lasti 46 letališč, je s Pipistrelom pretekli teden na jugu Norveške članom norveške vlade pripravilo predstavitev Pipistrelovega dvosedežnega električnega letala Alpha Electro G. V letalu je sedela tudi državna sekretarka za modernizacijo Aase Marthe Horrigmo, a se je predstavitev nekoliko izjalovila.

Dvosedežno električno letalo Alpha Electro. FOTO: Pipistrel
Dvosedežno električno letalo Alpha Electro. FOTO: Pipistrel

Na pilotskem sedežu je bil direktor norveškega podjetja Avinor Dag Falk-Petersen, a je moralo letalo z visoko državno predstavnico zasilno pristati v jezeru, od koder sta se potnika rešila s plavanjem na obalo. Po prvih podatkih naj bi letalo začelo izgubljati moč.

»Bila sva na poti na letališče, ko se je prižgala lučka, da je nekaj narobe z močjo motorja. Letalo je nato začelo izgubljati moč, dokler ni povsem izginila. Moral sem poslati klic v sili in poiskati mesto za pristanek. Okoli naju je bilo veliko gozdov, a sem naletel na jezero, na katerem sva pristala,« je za norveške medije povedal pilot.


V nesreči ni bil nihče poškodovan.

Pipistrelovo ime se je pojavljalo kot eno potencialnih za izdelavo električnih letal za norveški trg. Lani so iz podjetja Avinor pozivali proizvajalce, da izdelajo med 25- in 30-sedežna električna letala, ki bi poletela do leta 2025. Po incidentu so se pojavile špekulacije, da bi bil posel lahko ogrožen. Iz Pipistrela so odgovorili, čeprav je električno letalo pristalo v vodi, ni prišlo do električnega udara, kar kaže na to, kako varna so v bistvu njihova letala, pišejo tuji mediji.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije