POSTOPEK ZA ZAČETEK JEDRSKEGA NAPADA

Skrivnost treh črnih kovčkov: Putin se od njega nikoli ne loči in lahko odloča o usodi človeštva (VIDEO)

Če se res odloči za jedrski napad, ruski predsednik vpiše jedrske kode v majhen črn kovček, ki ga spremlja ob vsaki priložnosti.
Fotografija: Če se res odloči za jedrski napad, ruski predsednik vpiše jedrske kode v majheh črn kovček, ki ga spremlja ob vsaki priložnosti. FOTO: Sputnik, Via Reuters
Odpri galerijo
Če se res odloči za jedrski napad, ruski predsednik vpiše jedrske kode v majheh črn kovček, ki ga spremlja ob vsaki priložnosti. FOTO: Sputnik, Via Reuters

Vladimir Putin se vedno, ko mu gre slabo na ukrajinskem bojišču, zateče k enaki retoriki. Nikoli ne grozi z jedrskim orožjem neposredno, vendar je dovolj, da ga le bežno omeni, pa se ves svet zdrzne.

Čeprav malokdo verjame v najslabši razplet, pa nihče ne more s 100-odstotno gotovostjo trditi, da do tega ne bo prišlo.

Kakšen je postopek za začetek jedrskega napada?

Skrivnost se skriva v črnem kovčku. Natančneje v treh.

Jedrski kovček. FOTO: Youtube, posnetek zaslona
Jedrski kovček. FOTO: Youtube, posnetek zaslona

En kovček, gre za prenosni jedrski nadzorni sistem, je pri Putinu in ga ima vedo pri sebi. V primeru napada Putin osebno napiše šifre in kode za odklepanje jedrskega orožja v kovčku (v tajnih službah znanem kot nogometna žoga). Nato načelnik generalštaba in minister za obrambo storita isto v svojih kovčkih.

image_alt
Nas mora resno skrbeti? ZDA se pospešeno pripravljajo na jedrski napad

Signal gre nato v posebno službo generalštaba, ki ukaz posredujejo poveljstvu jedrskih sil. Po tem se ukaz prenese na častnika, odgovornega za izstrelitev.

Napad mogoč le, če ukaz pride iz vseh treh virov

Maksim Starčak, strokovnjak za rusko jedrsko politiko, je pred časom za ruski neodvisni portal Meduza povedal, da bi bil jedrski napada sprožen, ko bi predsednik, načelnik generalštaba in minister za obrambo dali dovoljenje iz svojih jedrskih kovčkov.

»Če se Putin odloči uporabiti taktično jedrsko orožje v Ukrajini, obstaja le nekaj točk, ki lahko zaustavijo napad,« je dejal Starchak. Teoretično se lahko zgodi, da nekdo zavrne ukaz in lastno odgovornost za sodelovanje v smrtonosni verigi.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije