NAPETOSTI

Skrb vzbujajoče? Veliki premiki ruskih in ameriških vojaških sil (VIDEO)

Joe Biden in Vladimir Putin se sestajata v Ženevi.
Fotografija: V Ženevi poostrena varnost.  FOTO: Denis Balibouse, Reuters
Odpri galerijo
V Ženevi poostrena varnost.  FOTO: Denis Balibouse, Reuters

Nekaj dni pred zgodovinskim sestankom ameriškega in ruskega predsednika so se tuji mediji razpisali o pomenu srečanja pa tudi o velikih vojaških premikih. Biden in Putin se danes sestajata v Ženevi.

Varnost je na prvem mestu.  FOTO: Denis Balibouse, Reuters
Varnost je na prvem mestu.  FOTO: Denis Balibouse, Reuters


Ruska vojska naj bi po poročanju ameriških medijev v Tihem oceanu imela ta čas največje vojaške vaje od konca hladne vojne. Med 480 in 800 kilometri od Havajev sodelujejo številne enote ruske vojske, od bojnih ladij do vojnega letalstva. Vojaške vaje je objavilo ministrstvo za obrambo Rusije.



 
Jo Biden je prispel v Švico. FOTO: Denis Balibouse, Reuters
Jo Biden je prispel v Švico. FOTO: Denis Balibouse, Reuters


V nedeljo pa je na ruske premike odgovorila vojska ZDA in v zrak dvignila letala F-22 Raptor, a se letala niso srečala. Prav tako se ladja USS Vinson nahaja 320 kilometrov od Havajev. Vajo naj bi načrtovali že prej, a so jo prestavili bliže Havajem kot odgovor na rusko dogajanje. In še, ZDA nadzirajo ruske ladje v Tihem oceanu.
 
Rusija je sicer v preteklih mesecih poslala na desettisoče vojakov na mejo z Ukrajino. Pentagon pa je pozval Rusijo, da je bolj transparentna pri pojasnjevanju, kako premika svoje vojake. »Ne želimo si spora z Rusijo, a če bo ta nadaljevala svoje aktivnosti, bomo odgovorili,« je dejal Joe Biden.

FOTO: Denis Balibouse, Reuters
FOTO: Denis Balibouse, Reuters

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije