ANTRAKS

Širi se antraks na Hrvaškem: v bolnišnici tudi otroka

V zadnjih dveh tednih je poginilo najmanj 107 glav govedi.
Fotografija: Ljudje se z antraksom najpogosteje okužijo ob stiku z okuženo živaljo ali okuženim izdelkom živalskega izvora. FOTO:  Milan Glavonjić
Odpri galerijo
Ljudje se z antraksom najpogosteje okužijo ob stiku z okuženo živaljo ali okuženim izdelkom živalskega izvora. FOTO:  Milan Glavonjić

Na hrvaškem veterinarskem inštitutu so v soboto potrdili sum na prisotnost antraksa pri dveh poginulih živali. Zaradi suma okužbe z antraksom so v splošno bolnišnico v Sisku doslej sprejeli šest ljudi, med njimi dva otroka. Po neuradnih podatkih je na območju Naravnega parka Lonjsko polje in v okolici kraja Osekovo v zadnjih dveh tednih poginilo najmanj 107 glav govedi. Sumijo, da je bil razlog vseh smrti antraks oziroma vranični prisad, piše Večernji list.

Prve živali so začele poginjati 1. julija, a njihovi lastniki niso vedeli, da gre za antraks. Ker se govedo na tem območju prosto pase, se okužba širi razmeroma hitro.

Najhujše na pašnikih pri Osekovu in v Naravnem parku Lonjsko polje

Z ministrstva za kmetijstvo so sporočili, da z državnim inšpektoratom že izvajajo ukrepe za preprečevanje širjenja okužbe na območju pašnikov pri Osekovu in v Naravnem parku Lonjsko polje. Bolniki, ki so jih sprejeli v bolnišnico v Sisku, so kazali blažje simptome bolezni, zato so jih po zdravniški oskrbi odpustili domov. Vsi so bili v stiku z okuženimi živalmi.

Vranični prisad ali antraks je nalezljiva bolezen predvsem rastlinojedih živali, ki jo povzroča bacil antraksa. Ljudje se z njo najpogosteje okužijo ob stiku z okuženo živaljo ali okuženim izdelkom živalskega izvora. Najpogostejša in tudi najlažja oblika bolezni je kožni antraks, za katerega so značilna omejena območja z gnojnim vnetjem in črno krasto na koži ter srbečica.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije