VSTOP V EVROPSKO UNIJO

Severna Makedonija začela pristopna pogajanja z EU

Pogajanja se začenjajo, potem ko so v ponedeljek članice EU potrdile okvir zanje, še pred tem pa je Bolgarija odpravila blokado Severne Makedonije na poti v EU.
Fotografija: Petr Fiala, Dimitar Kovacevski in Edi Rama z Ursulo von der Leyen. FOTO: Stringer, Reuters
Odpri galerijo
Petr Fiala, Dimitar Kovacevski in Edi Rama z Ursulo von der Leyen. FOTO: Stringer, Reuters

S prvo medvladno konferenco članic Evropske unije in Severne Makedonije so se danes v Bruslju začela pristopna pogajanja med Skopjem in EU. Pogajanja se začenjajo, potem ko so v ponedeljek članice EU potrdile okvir zanje, še pred tem pa je Bolgarija odpravila blokado Severne Makedonije na poti v EU.

Na medvladni konferenci, ki jo vodi češki zunanji minister Jan Lipavsky, med drugim sodelujejo visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell, evropski komisar za širitev Oliver Varhelyi in makedonski premier Dimitar Kovačevski.

»Današnji dan pomeni velik preboj, ki bo ključen za Severno Makedonijo, Zahodni Balkan in celotno Evropsko unijo,« je ob začetku medvladne konference povedal visoki zunanjepolitični predstavnik EU. Da je danes pomemben dan, pa je ob tem dejal tudi evropski komisar za širitev Varhelyi.

Tako je Severna Makedonija, ki ima status kandidatke za članstvo v EU že od leta 2005, po letih čakanja vendarle začela pogajanja o vstopu. V zadnjih letih je začetek najprej blokirala Grčija, ki je zahtevala, da Severna Makedonija spremeni ime. Bolgarija pa je blokado odpravila v teh dneh, potem ko so v Skopju pristali na vpis bolgarske manjšine v ustavo in spremembe zgodovinskih učbenikov. To bodo morale makedonske oblasti še uresničiti.

V ponedeljek so države članice potrdile okvir za pogajanja s Severno Makedonijo, ki določa, kako bo država v okviru pogajanj v svojo nacionalno zakonodajo prenesla pravni red EU. Ta je razdeljen na več kot 30 poglavij, ki so v skladu z novo metodologijo pogajanj razdeljena v šest tematskih sklopov. V skladu s pogajalskim okvirom bo Skopje obvezano tudi k ohranjanju dobrososedskih odnosov. Izpostavljen je Prespanski sporazum z Grčijo, v skladu s katerim je Makedonija svoje ime spremenila v Severna Makedonija. Omenjen pa je tudi dogovor o dobrososedskih odnosih z Bolgarijo iz leta 2017.

Kasneje bo potekala še medvladna konferenca z Albanijo, kjer bo tudi ta začela pristopna pogajanja z EU.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije