NEVARNOST

Severna Koreja ne skriva korone, temveč 'modro smrt': to je lahko katastrofa za ves svet

Severni Koreji grozi nekaj strašnega, opozarjajo strokovnjaki in mednarodna skupnost.
Fotografija: Kaj se v resnici dogaja v Severni Koreji? FOTO: Maxim Shemetov, Reuters
Odpri galerijo
Kaj se v resnici dogaja v Severni Koreji? FOTO: Maxim Shemetov, Reuters

Severna Koreja je šele letos poročala o prvih žariščih 'okužbe z vročino', ki je uradno še vedno ne imenuje covid 19. Medtem ko številke rastejo, okuženih naj bi bilo na tisoče, strokovnjake in mednarodno skupnost skrbi, da ta zaprta država prikriva, za katero bolezen pravzaprav gre.

Severna Koreja ne skriva korone, temveč 'modro smrt'

Tomás Ojea Quintana, posebni poročevalec ZN za človekove pravice v Severni Koreji, meni, da je nemogoče oceniti pravi obseg okužbe v državi z necepljenim prebivalstvom, podhranjenostjo in krhkim zdravstvenim  sistemom. Navaja, da je slišal za prijave smrti otrok in starejših, vendar poudarja, da te informacije niso uradno potrjene. Ameriški nevrokirurg Kee B. Park, ki je leta delal s kirurgi iz Severne Koreje, ugotavlja, da molk, ki trenutno spremlja razmere v tej državi, ni dober za njenih 25 milijonov prebivalcev, niti za preostali svet. Junija je namreč Severna Koreja poročala o izbruhu neidentificirane trebušne okužbe, za katero Park sumi, da je kolera, ne covid (in ni edini). »V državi, kot je Severna Koreja, lahko pričakujete žarišče nalezljivih bolezni, kot sta tifus ali kolera. In med otroki, mlajšimi od pet let, so bolezni te vrste morilec številka ena,« pravi. Kolera naj bi izbruhnila tudi v vojno razdejanem Mariupolu. »Severna Koreja ima potencial, da zelo hitro cepi veliko število ljudi, vendar optimizem kvari dejstvo, da država zavrača pomoč, ki jo ponujajo drugi.« Ob tem se sklicuje na dejstvo, da so ZN, ZDA in Južna Koreja ponudili pomoč in ostali brez kakršnega koli odgovora.

Grozi ji tudi lakota

Quintana svari tudi pred lakoto, ki bi lahko prizadela to državo in povzročila katastrofo, podobno tisti iz 90. let prejšnjega stoletja. Po razpadu Sovjetske zveze je namreč gospodarstvo Severne Koreje doživelo grozen udarec in približno 10 odstotkov prebivalstva je umrlo od lakote. »Ta nevarnost je izjemno realna in upam, da se režim Kim Džong Una tega zaveda.«

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije