Senzacionalno odkritje: kaj pa, če v vesolju res nismo sami?

Odkriti planet se nahaja zelo, zelo daleč.
Fotografija: Odkriti planet je za polovico večji od Zemlje (simbolična fotografija). FOTO: Getty Images
Odpri galerijo
Odkriti planet je za polovico večji od Zemlje (simbolična fotografija). FOTO: Getty Images

Študentka astronomije Michelle Kunimoto z univerze British Columbia je med 17 novimi planeti odkrila takega, na katerem bi lahko živel človek.

Zemlji podoben planet je odkrila med analizo podatkov Nasinega teleskopa Kepler. Misija, ki naj bi najprej trajala štiri leta, se je končala leta 2018 po devetih let. Teleskop je posnel na tisoče zvezd, med katerimi so doslej našli le 15 majhnih planetov, zato je odkritje Michelle Kunimoto prava senzacija. Pri tem si je pomagala s t. i. tranzitno metodo: vsakič ko planet preči ploskev oddaljene zvezde, jo lahko zatemni in povzroči, da se svetlost zvezde zmanjša. Ko se najdejo te »zatemnitve«, opisane kot tranzitne, se lahko začne zbiranje informacij o planetu, kot sta njegova velikost in čas njegovega potovanja.

Planet je v območju svoje zvezde, ki bi bilo lahko naseljivo. Zaradi razdalje do zvezde bi bili lahko temperature in pogoji na planetu pravi za vodo in življenje. »Planet se nahaja približno tisoč svetlobnih let daleč, zato tja še ne bomo prišli zelo kmalu,« je Kunimotova povedala za CNN.

Planet, znan kot KIC-7340288 b, je približno 1,5-krat večji od Zemlje. Verjetno je iz kamnin in ne plinast. Leto na njem traja 142,5 zemeljskega dne, njegova orbita pa je malce večja od orbite Merkurja.

Večina drugih planetov, ki jih je našla Kunimotova, je precej večjih od Zemlje, nekateri so tudi osemkrat večji.

Keplerjeva misija je našla 2.899 kandidatov za zunajsončne planete in 2.681 potrjenih zunajsončnih planetov, kar pomeni, da naš sončni sistem ni edini, kjer obstajajo planeti. S Keplerjem so astronomi odkrili tudi, da ima od 20 do 50 odstotkov zvezd, ki jih lahko vidimo, majhne, kamnite planete, velikosti Zemlje, ki se vrtijo okoli njih.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije