STRAŠNO

Seizmologi: V zadnjih 49 urah je Hrvaško streslo 39-krat

Potres, ki je stresel Hrvaško in okolico, je prestrašil ljudi.
Fotografija: Posledice potresa v hrvaškem mestu Petrinja. FOTO: Blaž Samec
Odpri galerijo
Posledice potresa v hrvaškem mestu Petrinja. FOTO: Blaž Samec

Napovedi seizmologov, da po torkovem rušilnem potresu z magnitudo 6,4 sledijo novi potresi, so se uresničile. Evrosredozemski seizmološki center (ESMC) poroča, da je v zadnjih 49 urah Hrvaško streslo kar 39-krat.

Najmočneje pa se je streslo v torek ob 12.20, ko je bila magnituda potresa kar 6,4. Današnji jutranji potres, ki so ga čutili tudi številni Slovenci, je imel magnitudo 4,9. Epicenter potresa je bil v bližini hrvaške Petrinje, od koder poročajo o veliki gmotni škodi in ranjenih.

Preberite tudi: Župan Petrinje ob truplu 12-letne deklice: Kot da smo v Hirošimi (VIDEO)


Območje okoli Petrinje je potres z magnitudo 5 stresel že v ponedeljek. Današnji potres so čutili v Sloveniji, Srbiji in BiH, pa tudi v Avstriji, Italiji, Črni gori in na Madžarskem. Ob tem se je odzval hrvaški seizmolog Krešimir Kuk, ki je povedal, da je bil tokratni potres 30-krat močnejši od tistega, ki je v začetku leta prizadel Zagreb, poroča 24sata.

»Žarišče potresa 44 kilometrov severovzhodno od Zagreba in 12 kilometrov zahodno od Siska. Potres je trajal okoli 20 sekund, čutilo ga je okoli šest milijonov ljudi,« je povedal Kuk. Po njegovem mnenju je bil to najmočnejši potres, ki se na tem območju lahko zgodi, in temu z jakostjo magnitude 6,4 bodo sledili še popotresni sunki. Dodal je še, da ne morejo z gotovostjo trditi, da ne bo močnih popotresnih sunkov. Kuk je še povedal, da ni nobene povezave med spomladanskim potresom v Zagrebu in tem v Petrinji. 

Preberite tudi: Hud potres stresel Slovenijo, Janša razkril, kakšna je škoda


Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije