JEVGENIJ PRIGOŽIN

Rusija potrdila smrt šefa Wagnerjevih plačancev. Kje je Putin? (VIDEO)

Letalo z desetimi osebami na krovu je v večernih urah strmoglavilo med poletom iz ruske prestolnice v Sankt Peterburg, pri čemer je umrlo vseh sedem potnikov in trije člani posadke.
Fotografija: Vodja najemniške vojske Wagner Jevgenij Prigožin. FOTO: Press Service Of
Odpri galerijo
Vodja najemniške vojske Wagner Jevgenij Prigožin. FOTO: Press Service Of "concord\ Via Reuters

Vodja najemniške vojske Wagner Jevgenij Prigožin je bil med potniki, umrlimi v strmoglavljenju letala pri Moskvi, poročajo ruske tiskovne agencije. Letalo z desetimi osebami na krovu je v večernih urah strmoglavilo med letom iz ruske prestolnice v Sankt Peterburg, pri čemer je umrlo vseh sedem potnikov in trije člani posadke.

image_alt
Plačanci pod taktirko neonacista in kuharja

Da je bilo Prigožinovo ime med potniki ponesrečenega letala, je potrdila zvezna agencija za zračni promet, ki je medtem že sprožila preiskavo o strmoglavljenju letala znamke Embraer, ki je v lasti vodje plačancev.

Ruske oblasti potrdile smrt

Ruske oblasti so potrdile smrt Jevgenija Prigožina v letalski nesreči. Potem ko je to predhodno objavil kanal telegram, povezan z Wagnerjem, je to zdaj potrdila ruska uprava za civilno letalstvo.

Objavili so tudi imena potnikov v strmoglavljenem letalu: Jevgenij Prigožin, Dmitrij Utkin, Sergej Propustin, Jevgenij Makarjan, Aleksander Totmin, Valerij Čekalov, Nikolaj Matusejev. Člani posadke so bili: Aleksej Levšin, poveljnik; Rustam Karimov, kopilot; Kristina Raspopova, stevardesa. Ruske oblasti drugih podrobnosti o nesreči za zdaj niso sporočile.

image_alt
Prva fotografija Putinovega gospodarja vojne: posnet v spodnjicah (FOTO)

Zgodilo se je v regiji Tver, manj kot pol ure po vzletu, na svoji spletni strani navaja ruska tiskovna agencija Tass.

Reševalci so doslej na prizorišču nesreče našli osem trupel, a jih še niso identificirali, navajajo ruski mediji. 

Prizorišče letalske nesreče FOTO: Ostorozhno Novosti Via Reuters
Prizorišče letalske nesreče FOTO: Ostorozhno Novosti Via Reuters

Po družbenih omrežjih se širi posnetek, ki naj bi prikazoval kraj strmoglavljenja letala.

Kje je Putin? 

V trenutku, ko je odjeknila novica, da naj bi vodja skupine Wagner umrl v letalski nesreči, je bil ruski predsednik Vladimir Putin na koncertu. Ruski predsednik se udeležuje dogodka ob 80. obletnici zmage sovjetskih čet v bitki pri Kursku.

Višji ukrajinski uradnik je ob tem zatrdil, da je Vladimir Putin samo čakal na trenutek, da ubije Jevgenija Prigožina. Mihajlo Podoljak, svetovalec Volodimirja Zelenskega, je opozoril, da je treba v tem trenutku počakati, saj še ni jasno, ali je bil Prigožin umorjen. »Očitno je, da Putin ne odpušča nikomur. Prigožin si je smrtno obsodbo podpisal v trenutku, ko je verjel Lukašenkovim bizarnim zagotovilom in prav tako nesmiselni Putinovi častni besedi,« je zapisal na omrežju X. 

Biden ni presenečen, v Rusiji se ne zgodi veliko stvari, za katerimi ne bi stal Putin

Na novico o strmoglavljenju Prigožinovega letala se je danes odzval tudi ameriški predsednik Joe Biden, ki je dejal, da ni presenečen. Na vprašanje, ali meni, da za vsem stoji ruski predsednik Putin, je dejal, da se v Rusiji ne zgodi veliko stvari, za katerimi ne bi stal Putin. »Ampak ne vem dovolj, da bi lahko kaj rekel, zadevo preučujemo,« je dodal.

 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije