DUCATI MRTVIH

Rusi zavračajo obtožbe o napadu na otroško bolnico: »Kriva je Ukrajina!«(FOTO)

Rusija trdi, da so bolnišnico zadeli delci ukrajinske protizračne rakete. Združeni narodi medtem: velika verjetnost je, da so bili Rusi.,
Fotografija: Največja pediatrična zdravstvena ustanova v državi je bila deloma uničena v ponedeljkovih napadih. FOTO: Roman Pilipey Afp
Odpri galerijo
Največja pediatrična zdravstvena ustanova v državi je bila deloma uničena v ponedeljkovih napadih. FOTO: Roman Pilipey Afp

Obstaja velika verjetnost, da je otroško bolnišnico v Kijevu v ponedeljek neposredno zadela ruska raketa, so danes ocenili predstavniki misije Združenih narodov v Ukrajini. Bolnišnica je bila ena od številnih stavb v več mestih, ki so v silovitih ruskih napadih utrpele škodo, po vsej državi je bilo ubitih več deset ljudi.

Kot je dejala vodja misije visokega komisariata ZN za človekove pravice v Ukrajini Danielle Bell, je sicer potrebna še natančnejša preiskava, a s posnetka je po njenih besedah razvidno, kako raketa neposredno zadene bolnišnico.

image_alt
Putin razstrelil otroško bolnišnico: »To je genocid«

V izjavi za novinarje v Ženevi je ocenila, da gre za enega najbolj nezaslišanih napadov od začetka ruske agresije na Ukrajino februarja 2022, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kremelj krivi Ukrajino

Rusija je sicer v ponedeljek zanikala, da bi ciljala bolnišnico, in zatrdila, da so jo zadeli delci ukrajinske protizračne rakete. Ukrajina medtem trdi, da so na prizorišču našli ostanke ruske vodene rakete.

Bolnišnica Ohmatdit, največja pediatrična zdravstvena ustanova v državi, je bila deloma uničena v valu ruskih napadov, ki jih je ruska vojska v ponedeljek usmerila v več mest v državi, tudi Kijev.

Bell: »Gre za enega najbolj nezaslišanih napadov od začetka ruske agresije na Ukrajino.« FOTO: Roman Pilipey Afp
Bell: »Gre za enega najbolj nezaslišanih napadov od začetka ruske agresije na Ukrajino.« FOTO: Roman Pilipey Afp

Skupno je bilo v enih najbolj smrtonosnih napadov v zadnjih mesecih ubitih 38 ljudi, vključno s štirimi otroki, 190 je bilo ranjenih, je danes na omrežju X javil ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

Ukrajinska skupnost na Dunaju med protesti 8. julija. FOTO: Alex Halada Afp
Ukrajinska skupnost na Dunaju med protesti 8. julija. FOTO: Alex Halada Afp

Vse paciente kijevske otroške bolnišnice so po njegovih besedah premestili v druge zdravstvene ustanove. Več deset reševalcev je medtem po poročanju AFP še ponoči morebitne preživele iskalo pod ruševinami.

O zadnjih ruskih napadih na Ukrajino bo danes razpravljal Varnostni svet ZN, si je pa napad na bolnišnico že prislužil številne obsodbe svetovnih voditeljev.

Predsednik ZDA Joe Biden je po poročanju BBC menil, da gre za grozljiv opomnik ruske brutalnosti. Napovedal je tudi okrepitev ukrajinske zračne obrambe, ki jo bodo ZDA po njegovih besedah naznanile na vrhu zveze Nato, ki se danes začenja v Washingtonu.

Prostovoljci in zdravstveni delavci pospravljajo ruševine. FOTO: Roman Pilipey Afp
Prostovoljci in zdravstveni delavci pospravljajo ruševine. FOTO: Roman Pilipey Afp

 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije