Scenarij, ki si ga vsi želimo: virusa bi se lahko kmalu rešili

Ekolog iz Brazilije pa opozarja, da bi nam lahko grozila nova pandemija.
Fotografija: Da bi virus lahko izzvenel sam od sebe, je po mnenju zdravnika povsem realna možnost. FOTO: Shutterstock Photo
Odpri galerijo
Da bi virus lahko izzvenel sam od sebe, je po mnenju zdravnika povsem realna možnost. FOTO: Shutterstock Photo

Novi koronavirus bi lahko izginil sam od sebe, še preden bi razvili kakšno cepivo, je izjavil Karol Sikora, akademik in nekdanji glavni onkolog Svetovne zdravstvene organizacije (WHO).
 
Sikora je pojasnil, da obstaja realna verjetnost, da bo virus po naravni poti izzvenel. »Povsod vidimo približno enak potek – sumim, da je imunost večja, kot je ocenjeno. Virus moramo še naprej upočasnjevati, da bi lahko izzvenel sam od sebe,« je zapisal, kar pa je naletelo na precej buren odziv. Sikora je nato dodal, da je to njegovo osebno mnenje in eden izmed mogočih scenarijev, da pa nihče ne ve, kaj se bo zgodilo. Hkrati je pozval ljudi, da se držijo navodil o socialnem distanciranju.

Bo cepivo sploh učinkovito? 

Številne države in farmacevtska podjetja po svetu tekmujejo tako med seboj kot s časom, kdo bo prej razvil cepivo za covid-19, ki je doslej po svetu zahteval več kot 315 tisoč smrtnih žrtev. WHO je pred dnevi sporočil, da je osem kandidatov za cepivo trenutno v fazi kliničnega testiranja, za še 110 cepiv pa potekajo predklinične ocene. Posamezne države, med njimi Velika Britanija in Kitajska, so cepivo že začele testirati na ljudeh.
 
Še vedno pa ni jasno, kdaj bi bilo cepivo lahko dostopno, niti ni zagotovil, da bi katero koli cepivo bilo učinkovito. Kljub dolgoletnim testiranjem namreč še vedno ni učinkovitega cepiva za akutni respiratorni sindrom (sars), ki se je pojavil leta 2002, ali za respiratorni sindrom na Bližnjem vzhodu (mers), ki se je začel širiti leta 2012.
 

Pravi rezervoar virusov

Medtem pa brazilski ekolog David Lapola opozarja, da bi naslednja pandemija lahko izbruhnila v amazonskem pragozdu. Trdi, da se s krčenjem gozda in poseganjem v življenjski prostor številnih živali povečuje pojav zoonotskih bolezni, ki jih živali prenašajo na ljudi. Med te uvrščajo tudi novi koronavirus, ki naj bi na človeka prešel z netopirjev.
 
»Amazonski pragozd je ogromen rezervoar virusov. Bolje, da ne izzivamo,« je opozoril Lapola in dodal, ko človek ustvarja ekološko neravnovesje, takrat lahko virus preskoči z živali na ljudi. Ob tem dodaja, da se je to zgodilo pri pojavu hiva, ebole in denge.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije