OKRUTNA ENOTA

Sankcije proti paravojaški skupini: »Kremelj obupno išče orožje in podporo – tudi prek okrutne skupine Wagner«

V okrutni enoti naj bi bilo kar 80 odstotkov bivših zapornikov. Uvedli so jih tudi za podpornike ruske paravojaške skupine.
Fotografija: Ameriško finančno ministrstvo je sankcije uvedlo proti posameznikom in organizacijam, povezanim s skupino. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Ameriško finančno ministrstvo je sankcije uvedlo proti posameznikom in organizacijam, povezanim s skupino. FOTO: Reuters

Ameriška vlada je uvedla sankcije proti ruski paravojaški skupini Wagner, ki jo je prejšnji teden označila za transnacionalno kriminalno organizacijo. Wagner ima po podatkih Bele hiše v Ukrajini približno 50.000 borcev, med njimi pa naj bi bilo kar 80 odstotkov nekdanjih zapornikov. Sankcije so ZDA uvedle tudi proti kitajskemu podjetju, ki je Wagnerju pomagalo s satelitskimi posnetki Ukrajine.

Ameriško finančno ministrstvo je sankcije uvedlo proti šestim posameznikom in 12 organizacijam. V utemeljitvi odločitve je poudarilo, da so ukrepi potrebni za zmanjšanje zmogljivosti Rusije za vojno proti Ukrajini. »Kremelj obupno išče orožje in podporo – tudi prek okrutne skupine Wagner – za nadaljevanje svoje nepravične vojne proti Ukrajini,« je dejala finančna ministrica Janet Yellen.

State Department pa je uvedel dodatne sankcije proti tistim, ki po mnenju Washingtona dajejo podporo operacijam skupine Wagner in Rusije v Ukrajini. Ministrstvo za zunanje zadeve je na seznam uvrstilo pet organizacij in eno osebo, ki so povezane s skupino Wagner in njeno vodjo Jevgenijem Prigožinom.

Med podjetji, za katera veljajo sankcije, je kitajsko Changsha Tianyi Space Science and Technology Research Institute Co., ki je po navedbah ministrstva za finance skupini Wagner zagotavljalo satelitske posnetke nad Ukrajino. Kitajska v vojni v Ukrajini izraža podporo Rusiji, vendar ji uradno ne pomaga.

Ministrstvo za finance je uvedlo sankcije tudi proti letalskemu podjetju Kratol s sedežem v Združenih arabskih emiratih, ki je skupini Wagner zagotovilo letala za premeščanje osebja in opreme med Srednjeafriško republiko, Libijo in Malijem. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije