FESTIVAL

Salzburg, oder sveta

Začenja se največji operni, gledališki in koncertni festival: v ospredju bodo Mozartov Idomeneo, opera Salome Richarda Straussa ter dunajski filharmoniki.
Fotografija: Šest tednov traja festival v Salzburgu. FOTO: Tourismus Salzburg
Odpri galerijo
Šest tednov traja festival v Salzburgu. FOTO: Tourismus Salzburg

Sredi poletja v Mozartovem baročnem mestu ob reki Salzach poteka Salzburški festival (Salzburger Festspiele), največja operna, gledališka in koncertna prireditev na svetu, zaradi katere se lahko mesto ponosno pohvali z nazivom oder sveta. Letos poteka med 20. julijem in 31. avgustom, že 99. po vrsti je in prihodnje leto praznuje stoletnico obstoja.
Največji režijski izziv, igralska čast in magnet za občinstvo je vsakoletna predstava Slehernik. FOTO: G. Breitegger
Največji režijski izziv, igralska čast in magnet za občinstvo je vsakoletna predstava Slehernik. FOTO: G. Breitegger

Leta 1920 so ga njegovi ustanovitelji Hugo von Hofmannsthal, Max Reinhardt in Richard Strauss zasnovali z mislijo, da bo v času Salzburških poletnih iger, ki so sčasoma prerasle v festival, kot ga poznamo danes, celotno mesto festivalski oder. V ospredju sta odtlej glasba in gledališče, spremljajo ju številna branja, razstave in ples na različnih prizoriščih. V 45 dneh običajno uprizorijo okoli dvesto predstav, od tega 40 opernih, 100 koncertov in 60 dramskih. Glasbeno-gledališka stalnica in zaščitni znak festivala sta Mozart in Hofmannsthal.
Trgi in ulice med festivalom zaživijo. FOTO: G. Breitegger
Trgi in ulice med festivalom zaživijo. FOTO: G. Breitegger

S Hofmannsthalovo moraliteto Jedermann (Slehernik – igra o smrti bogatega človeka) se festival vsako leto začne, predstava je v festivalski zgodovini doživela že več kot 680 uprizoritev. Avgusta 1920 jo je na Trgu stolne cerkve Max Reinhardt uprizoril prvič, nato pa so jo na istem kraju redno ponavljali od leta 1926 do danes, s premorom med letoma 1938 in 1945, ko je bila Avstrija del nacistične Nemčije.

Nastopanje v njej je velika čast za igralce z nemškega govornega območja, ta bo letos že tretjič zapored pripadla avstrijskemu igralcu Tobiasu Morettiju, ki ga poznamo iz televizijske kriminalne serije Komisar Rex. Čeprav se zdi, da je dramski program od povojnih let nekoliko v senci slavnih opernih del, pa prav Slehernik na prizorišče na prostem vsako leto pritegne številne politike, zvezdnike in drugo znano svetovno in avstrijsko smetano.
Dunajski filharmoniki v dvorani Jahalne šole z odlično akustiko FOTO: Tourismus Salzburg
Dunajski filharmoniki v dvorani Jahalne šole z odlično akustiko FOTO: Tourismus Salzburg

Letos bodo v ospredju mitološke in zgodovinske teme. Po tradiciji in ker gre za njegovo domače mesto, se operni del začne z Mozartovo Idomeneo. Drugi operni vrhunec bo nedvomno Salome Richarda Straussa, na odre pa se vrača tudi Alcina Georgea Fredericka Handla, medtem ko bo Franz Welser-Möst znova dirigiral dunajskim filharmonikom, ki igrajo v Jahalni šoli. Ti so rezidenčni orkester festivala in imajo znotraj koncertnega dela čisto svoj cikel, v katerem gostijo različne ugledne dirigente. Na programu pa so še številni koncerti duhovne glasbe, že dolgo je stalnica tudi najnovejša glasba.


Program je zasnovan za nekaj let vnaprej. Najcenejše vstopnice, za koncerte in gledališke predstave, lahko dobite za okoli 100 evrov, za glavne opere pa se cene vrtijo okoli 300, 440 evrov in več. Vsako leto gostijo nekaj vrhunskih glasbenih ustvarjalcev z vsega sveta, katerih honorar pa je glede na njihove siceršnje zaslužke precej zmeren – 20.000 evrov za posamezen nastop z dodatki za vaje –, ob čemer festival samo s prodajo vstopnic vsako leto prinese 27 milijonov evrov zaslužka, posredno in neposredno pa ustvari 183 milijonov evrov dobička.


Zadnja leta ga obišče po 250.000 ljudi (iz več kot 70 držav). Ker pa so vstopnice, predvsem za najbolj priljubljene opere, hitro razprodane, je dobro obisk načrtovati prej. Na spletu so že v prodaji vstopnice za leto 2020.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije