DAVČNE OAZE

S slovenskimi milijoni plačal sanjsko vilo na Floridi

Objavljeno 04. december 2018 20.56 | Posodobljeno 04. december 2018 20.56 | Piše: Irena Divković Milanović

Razvpiti poslovnež Dragan Šolak prek davčnih oaz do vile na Floridi. Z ženo Gordano iz fužinskega stanovanja v svet multimilijonarjev.

Šolak je z družino lahko v Ljubljani, Švici, na Malti, v rajskem Indian Creeku in verjetno še kje. FOTO: CROPIX
LJUBLJANA – Lani je sloviti pevec Julio Iglesias oglaševal prodajo svoje superluksuzne posesti na otoku Indian Creek v Miamiju za fascinantih 150 milijonov dolarjev. Revija Forbes ta prestižni otok imenuje kar Bunker milijarderjev, ki jim s sumljivimi poslovnimi transakcijami prek offshore podjetij v davčnih oazah po večini uspeva prikriti podatke o lastništvu tamkajšnjih luksuznih imetij. Toda nekomu to ni uspelo, denimo očetu mladeniča, ki sodeč po spletnem posnetku na youtubu z ljubljanskega letališča med vstopanjem v družinski falcon ponosno pokaže svoj slovenski potni list. Gre za poslovneža srbskega rodu, telekomunikacijskega in medijskega mogotca Dragana Šolaka, znanega po številnih očitanih mu manipulacijah, ko se pojavi vprašanje plačevanja davkov, uspevajo mu menda s prekanaliziranjem milijonov, tudi iz Slovenije.

Srbski ali slovenski tajkun?

image
Eden od sosedov je tudi Julio Iglesias.
Izbrskali smo, da je na floridskem otoku najbogatejših zemljanov z denarjem, torej z gotovino, za 14,4 milijona dolarjev kupil vilo, vrednost posesti pa je po prenovi narasla na kar 30 milijonov dolarjev; med palmami ima tudi tropski bazen.

Dogajalo se je leta 2014, zemljiški register v Miamiju razkriva, da je bila transakcija opravljena prek družbe Four Palmas of Indian Creek, ki jo je za Šolaka ustanovil floridski nepremičninski odvetnik Robert I. Maclaren. Lastnik te družbe je podjetje Salvado Investment Corporation s sedežem na Sejšelih. Gre za običajen poštni nabiralnik s številko 1388 v glavnem mestu Victorii, ki za nas niti ne bi bil tako pomenljiv, če ta offshore družba ne bi bila vpisana tudi v slovenski register.

Ajpes namreč razkriva, da je imel Salvado Investment Corporation v lasti ljubljansko storitveno podjetje ASPN, lastnika televizijskega programa Šport TV. Ker je bil ASPN lastniško povezan z nizom drugih poslovnih subjektov, se je znašel pod lupo Agencije za varnost konkurence, Šport TV pa je zamenjal lastnika. Družba s Sejšelov je lani lastništvo prenesla na nizozemsko Hoche Partners Balkan Media Group.

Vprašanja so, odgovorov pa ni

Kako do Šolakove izjave vsaj o luksuzni vili na Floridi in zanj miniaturnem davčnem dolgu? Težko, saj je znan po tem, da nerad komunicira z občili, zanj pa tudi velja etiketa prepotentnega človeka. Med raziskovanjem njegovih zapletenih transakcij, ki se odvijajo na več celinah, smo poskušali preveriti informacije tudi v njegovem krovnem podjetju United Group s sedežem na Nizozemskem. Le na določena poslovna vprašanja nam je odgovore posredoval nekdanji direktor Petrola Janez Živko. Na spletni strani srbske golf zveze smo našli elektronski naslov njegove žene Gordane. Tudi njej smo poslali vprašanja za moža. Odgovorov nismo dočakali.

image
Draganova žena Gordana je imela pred poroko naslov v Ljubljani na Poti na Fužine 43.
Šolak je torej poskušal podobno kot nekdanji predsednik Smučarske zveze Slovenije Tomaž Lovše nakup razkošne vile prikriti s transakcijami prek poštnih nabiralnikov. Tudi tega smo sicer razkrinkali, ko je pred nekaj leti v Naplesu na obali Mehiškega zaliva kupil luksuzno vilo, in to prek floridske družbe, v kateri je sebe vpisal kot rezidenta Monaka.

Salvado Investment Corporation je tudi lastnik malteške Prestige Media Ltd., kontroverzni poslovnež Šolak je to svoje podjetje izkoristil za to, da je z ženo in dvema otrokoma prišel do malteškega državljanstva. Dotlej so Šolakovi po svetu potovali s slovenskimi potnimi listinami.

Draganova žena Gordana je imela pred poroko naslov v Ljubljani na Poti na Fužine 43, ta pa je ob imenu Dragana vpisan tudi v tujih trgovskih registrih. Čeprav se ga je na Balkanu prijel vzdevek srbski tajkun, bi mu glede na poslovanje bolj pripadal slovenski, svoji ženi je denimo kupil celo blejsko golf igrišče.

V Sloveniji ima prek svoje krovne družbe, nizozemskega United Groupa (Šolak je predsednik družbe, nekdanji direktor Petrola Janez Živko pa podpredsednik) ustanovljenih kopico podjetij. Lastniško je obvladoval, poskušal obvladovati ali še obvladuje kar več medijskih projektov (Slovenia Broadbrand, Telemach, Kanal A, POP TV).

In za vse njegove družbe je značilno, da imajo uradne lastnike v davčnih oazah od Deviških otokov, Cipra in Malte do Sejšelov, Luxembourga in Švice. Center njihovega poslovanja kljub temu ostaja Balkan, kjer pa ne plačujejo davkov, denar se torej preliva na račune offshore podjetij v oazah.

Nastopala v filmčku, zdaj bogata kot Melania

Družina Šolak ima vilo tudi v Švici na bregu Ženevskega jezera. To je Dragan kupil prek družbe Gerrard Enterprises, ki je bila leta 2003 registrirana na otočju Man. Ta družba je tudi lastnik Royal Bled golfa. Zastopnik te Šolakove offshore družbe je ljubljanski odvetnik Matjaž Pantelič. Prek Gerrard Enterprises so Šolakovi lastniki ljubljanskega podjetja za poslovanje z nepremičninami Hiša Plus, ki je registrirana na Poti na Fužine 43 in ima 3,653.649,50 evra osnovnega kapitala. Direktorica je Tjaša Müller iz Domžal.

image
Pot na Fužine 43 je naslov.
Fužinski naslov na neki način zaznamuje vso poslovno kariero zakoncev Šolak, ki sta jo pred desetletji začela s prodajo glasbenih in videokaset. Nekdaj Gordana Kosorič, poročena Šolak, je iz samskih časov znana le po tem, da je leta 1991 nastopala v ljubljanskem študentskem filmu Fotograf. Zdaj pa je Slovenka po premoženju skorajda primerljiva z verjetno najbogatejšo rojakinjo Melanio Trump. Stanovanje v večstanovanjski zgradbi na Poti na Fužine je zamenjala za vilo ob Ženevskem jezeru, postala je Iglesiasova soseda v Miamiju, sin in hčerka zakoncev Šolak obiskujeta sloviti internat Le Rosey v švicarskom Rolleju, njuna mati pa igra golf za prestižni švicarski golf klub Domaine Impérial. Mimogrede: na Malti imajo Šolakovi naslov v mondeni četrti Tigne Point.

Vse to si lahko privoščijo tudi zaradi številnih slovenskih podjetij, ki dobičke izčrpavajo prek mreže poštnih nabiralnikov po svetu. Prek luksemburške družbe United Media so denimo lastniki slovenskega podjetja Cas medija, ki se ukvarja z marketinškim posredovanjem 16 tujih priljubljenih televizijskih programov.

image
Falcon večkrat poleti z brniškega letališča.
Kako deluje prenakazovanje na offshore družbe, je razvidno prav iz poslovanja več družb z imenom United Media. Telekom Slovenije je leta 2015 nakazoval na račun ciprske United Medie plačilo licenčnih provizij od 170.000 evrov dalje. Šolakov slovenski Telemach je njegovemu švicarskemu United Media Distribution Zurich nakazoval zneske v razponu od 323.000 do 570.000 evrov. Tudi televizija T-2 je v Švico nakazala precejšnje zneske denarja. Direktor tamkajšnje United Medie je Tomaž Jeločnik, nekdanji direktor Ladjedelnice Izola, ki je bil leta 2013 v Sloveniji obsojen zaradi davčne utaje. Jeločnik je registriran tudi kot lastnik BL Media Group, registrirane na Britanskih Deviških otokih.

Šolakova strateška slovenska družba v Sloveniji pa je vsekakor Telemach. Ta je pri Unicredit Bank zadolžen za več kot 1,17 milijarde evra, a je to zanj mačji kašelj, saj sta se v samo nekaj mesecih leta 2016 iz Telemacha na račun njegove luksemburške družbe prekanalizirala skoraj dva milijona evrov. Na naslove njegovih poštnih nabiralnikov pa še vedno vsak mesec potujejo sto tisoči evrov, celo milijoni.

Zakaj bi se potem ubadal z nepomembno težavico, da na Floridi dolguje 250.000 dolarjev davka? Te očitno tako ali tako plačuje le neuk srednji razred zemljanov, nižji pa najbrž niti ne, saj nima kje vzeti. In prav slednjih je vse več.

image
Vilo je plačal v gotovini.
Deli s prijatelji