S hip hip, hura obrnili hrbet Evropi

Po 47 letih članstva Velika Britanija izstopila iz EU. Od žalosti in solz do prešernega praznovanja.
Fotografija: Včeraj je bil črn dan za nasprotnike izstopa.
Odpri galerijo
Včeraj je bil črn dan za nasprotnike izstopa.

Potem ko je v sredo Evropski parlament na plenarnem zasedanju potrdil sporazum o brexitu, se je Evropa danes zbudila v prvo jutro, ko Velika Britanija ni več članica EU. Izstopila je včeraj natanko ob 23. uri po lokalnem času oziroma opolnoči po srednjeevropskem. Plenarno zasedanje je bilo zelo čustveno in burno, saj so po dvorani ves čas odmevali izrazi žalosti in sreče. Mnogim so tekle solze, nekateri pa so se na ves glas smejali.

Ob zvokih dud so evroposlanci zapustili Evropski parlament v Bruslju. FOTOGRAFIJE: Reuters
Ob zvokih dud so evroposlanci zapustili Evropski parlament v Bruslju. FOTOGRAFIJE: Reuters
Evropski poslanci so sporazum potrdili s 621 glasovi, 49 jih je bilo proti, 13 pa je bilo vzdržanih. Po glasovanju so zapeli staro škotsko pesem slovesa Auld Lang Syne. »Le v agoniji slovesa se zavemo globine ljubezni,« je predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen v razpravi citirala angleško pisateljico George Eliot. »Vedno vas bomo imeli radi. Ne bomo daleč. Naj živi Evropa,« je še dejala.

Mnogi v dvorani so bili na robu solza, nekateri so se tudi razjokali. Med njimi je bila britanska evroposlanka iz vrst Zelenih Molly Scott Cato. A vsi, kot rečeno, niso točili solz. V skrajno desni skupini Identiteta in demokracija so poudarjali: »Kakšno čudovito popoldne. Kakšen srečen dan.«

Nato so brexitovski evroposlanci pomahali v slovo z britanskimi zastavami, te so romale v protokolarno službo in muzej, ter vzkliknili hip hip, hura in odšli iz dvorane.

Najbolj pa so bila na zgodovinski zadnji dan 47-letnega članstva razvneta čustva v Veliki Britaniji. Nasprotniki brexita so v Dovru ob Rokavskem prelivu izobesili velik napis Še vedno ljubimo EU, evroskeptiki oziroma evroposlanka Lucy Harris iz vrst vladajočih britanskih konservativcev pa je medtem pripravljala piknik v središču Londona. »Čas je, da proslavimo ta zgodovinski dan,« je zapisala na spletni strani skupine zagovornikov brexita Leavers of Britain. Ob tem je pozvala ljudi, naj na piknik prinesejo britanske zastave.


Tako zagovorniki kot nasprotniki brexita so nestrpno pričakovali večerni govor premierja Borisa Johnsona in pogledovali v vladno poslopje, kamor so projicirali uro, ki je odštevala čas do izstopa.

Včeraj so na Otoku izdali tudi spominski kovanec ob tem dogodku. V obtok je prišlo okoli tri milijone kovancev za 50 penijev, pozneje letos jih pride še sedem milijonov. Na njem v angleščini piše: Mir, blaginja in prijateljstvo z vsemi narodi. 31. januar 2020. Britanska javnost se je na spominski kovanec odzvala različno. Nekateri zagovorniki obstanka Združenega kraljestva v Evropski uniji so že napovedali, da ga ne bodo sprejeli, če jim ga bodo v trgovini ali drugje hoteli dati.

Včeraj je bil črn dan za nasprotnike izstopa.
Včeraj je bil črn dan za nasprotnike izstopa.
Več tisoč evroskeptikov je pripravilo praznovanje ob brexitu tudi v drugih britanskih mestih, medtem ko večina Britancev tega zgodovinskega dneva ni posebno zaznamovala. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije