RUSKA INVAZIJA

Ruske sile poročajo o novih zavzetjih, bodo odrezali ukrajinske sile v Bahmutu?

Moskva poroča, da so zavzeli dve vasi na obrobju strateško pomembnega mesta, za katero potekajo srditi spopadi.
Fotografija: Na fronti na območju Bahmuta se ta čas odvijajo hudi spopadi. FOTO: REUTERS 
Odpri galerijo
Na fronti na območju Bahmuta se ta čas odvijajo hudi spopadi. FOTO: REUTERS 

Zavzele naj bi dve vasi v Ukrajini, med drugim vas Kliščijivka na južnem obrobju strateško pomembnega mesta Bahmut, za katero potekajo srditi spopadi med ukrajinsko vojsko in proruskimi enotami. Zavzele naj bi tudi vas Lobkove v južni regiji Zaporožje, je danes sporočilo obrambno ministrstvo v Moskvi. 

Po besedah tiskovnega predstavnika ruskega obrambnega ministrstva Igorja Konašenkova so proruske separatistične sile ob podpori topništva in letalstva prevzele nadzor nad Kliščijivko v vzhodni ukrajinski regiji Doneck.

Teh informacij ni bilo mogoče neodvisno preveriti, poroča nemška tiskovna agencija dpa, ki ob tem navaja, da na se fronti na območju Bahmuta ta čas odvijajo hudi spopadi.

Ukrajinski vojaki se vozijo na vrhu tanka v bližini mesta Bakhmut na frontni črti, sredi ruskega napada na Ukrajino, v regiji Doneck, Ukrajina 20. januarja 2023. FOTO: Oleksandr Ratushniak, Reuters
Ukrajinski vojaki se vozijo na vrhu tanka v bližini mesta Bakhmut na frontni črti, sredi ruskega napada na Ukrajino, v regiji Doneck, Ukrajina 20. januarja 2023. FOTO: Oleksandr Ratushniak, Reuters

Kliščijivka, ki je imela pred rusko invazijo na Ukrajino po nekaterih ocenah približno 500 prebivalcev, leži jugozahodno od Bahmuta, kar nakazuje, da ruske sile poskušajo obkoliti mesto, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Pomembno prometno vozlišče

Z zavzetjem Kliščijivke narašča nevarnost, da bodo ukrajinske sile v Bahmutu obkoljene. Mesto je pomembno prometno vozlišče in je del ukrajinskega obrambnega zidu med Slovjanskom in Kramatorskom, dveh zadnjih večjih regionalnih središč, ki jih Kijev nadzoruje na območju Donbasa. Moskva je zavzetje Donbasa označila za enega od svojih vojnih ciljev.

Obrambno ministrstvo v Moskvi je še sporočilo, da so ruske sile »osvobodile« vas Lobkove v južni regiji Zaporožje, ki leži približno 50 kilometrov južno od istoimenske regionalne prestolnice.

Zavzetje vasi je potrdil tudi visoki proruski uradnik na tem območju Vladimir Rogov. Na platformi Telegram je še sporočil, da so se na območju, kjer fronta že mesece večinoma stagnira, močno okrepili spopadi.

Kijev zanikal

Ruska stran je prejšnji teden zatrdila, da je prevzela nadzor nad še enim strateško pomembnim mestom Soledar, ki leži severno od Bahmuta, kar pa je Kijev zanikal. Po navedbah britanske obveščevalne službe, ki redno poroča o dogajanju v Ukrajini, naj bi se ukrajinski vojaki v ponedeljek umaknili iz Soledarja.

Ukrajina pa je danes sporočila, da je pridržala sedem ljudi, domnevno ruskih agentov. Osumljeni so posredovanja koordinat, med drugim glede kritične infrastrukture, ruskim silam za napade v vzhodni regiji Dnipropetrovsk, kjer je bilo v raketnem napadu nedavno ubitih več deset civilistov.

Mogoče vas zanima še:

image_alt
To je vplivnica, ki obožuje Putina: Ukrajinci so prasci, Rusom jemljejo organe (VIDEO)

image_alt
Poglejte, s kom se Putin pojavlja v javnosti: Isti ljudje »igrajo« vojne heroje, ranjence, ...(VIDEO)

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije