NISO PRESENEČENI

Rusija napadla Švico?! Domnevajo, da so napadi povezani z mirovno konferenco za Ukrajino

Šlo je za napade v obliki onemogočanja storitev na daljavo.
Fotografija: Russian President Vladimir Putin attends a ceremony to present the Russian Hero of Labour gold medals and highest state awards in science and technology, literature and art, humanitarian efforts, charity and human rights advocacy, on Russia Day at the Kremlin's St. George's Hall in Moscow, Russia June 12, 2024. Sputnik/Alexander Kazakov/Pool via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. FOTO: Alexander Kazakov Via Reuters
Odpri galerijo
Russian President Vladimir Putin attends a ceremony to present the Russian Hero of Labour gold medals and highest state awards in science and technology, literature and art, humanitarian efforts, charity and human rights advocacy, on Russia Day at the Kremlin's St. George's Hall in Moscow, Russia June 12, 2024. Sputnik/Alexander Kazakov/Pool via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. FOTO: Alexander Kazakov Via Reuters

Švicarske oblasti so danes, 13. 6., sporočile, da je bila spletna stran vlade tarča kibernetskega napada pred mirovno konferenco za Ukrajino, ki jo ta konec tedna gosti Švica. Po navedbah oblasti gre za prvega od »pričakovanih« valov kibernetskih napadov v povezavi z mirovno konferenco.

image_alt
»Šlo je za kibernetski napad na Nemčijo, ki ga je sponzorirala Rusija«

Švicarski nacionalni center za kibernetsko varnost (NCSC) je sporočil, da je šlo za napade v obliki onemogočanja storitev na daljavo oziroma t. i. DDoS-napadov, pri katerih napadalci spletno mesto preplavijo z množičnim prometom, zaradi česar je to začasno nedosegljivo.

Kot so še navedli pri NCSC, se je davi začel prvi napad DDoS na različne vladne spletne strani in organizacije, ki sodelujejo pri mirovni konferenci za Ukrajino.

Švica ni presenečena

»Napadi so bili pričakovani in domnevamo, da so povezani s konferenco. Posledica so bili manjši izpadi. Delovanje napadenih enot ni bilo bistveno prizadeto,« so sporočili po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Švica bo v soboto in nedeljo v luksuznem letovišču Bürgenstock ob Luzernskem jezeru gostila mirovno konferenco za Ukrajino, ki se je bodo predvidoma udeležili predstavniki 90 držav, a med njimi ne bo Rusije. Ukrajino bo zastopal predsednik Volodimir Zelenski, ki upa, da bo srečanje pospešilo pot do »pravičnega konca vojne«.

Preberite še:

image_alt
Bralci poročajo: SI-PASS ne dela, kaj se dogaja?

image_alt
Golob vplival na datum aretacije ruskih vohunov? »Ne moremo niti potrditi niti izključiti«

image_alt
Janša ob iranskih napadih: »Le v Sloveniji niso dojeli in predsednik vlade veselo lovi šparglje«

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije