NEZAŽELENE OSEBE

Rusija bo izgnala še pet švedskih diplomatov

V Stockholmu so potezo označili za obžalovanja vredno.
Fotografija: Ukrep je odgovor na izgon petih ruskih diplomatov iz Švedske konec aprila. FOTO: Igor Zaplatil, Delo
Odpri galerijo
Ukrep je odgovor na izgon petih ruskih diplomatov iz Švedske konec aprila. FOTO: Igor Zaplatil, Delo

Rusija bo izgnala še pet švedskih diplomatov in zaprla svoj generalni konzulat v Göteborgu ter švedski generalni konzulat v Sankt Peterburgu, je sporočilo rusko zunanje ministrstvo. Ob tem je pojasnilo, da je ukrep odgovor na izgon petih ruskih diplomatov iz Švedske konec aprila. V Stockholmu so potezo označili za obžalovanja vredno.

Zunanje ministrstvo v Moskvi je sporočilo, da so švedsko veleposlanico v Rusiji Maleno Mard že obvestili o povračilnih ukrepih zaradi »konfrontacijske usmeritve« njene države. »Sprejeta je bila odločitev o razglasitvi petih švedskih diplomatov za nezaželene osebe,« so sporočili z ministrstva.

Dodali so, da bo od 1. septembra naprej zaprt tudi generalni konzulat Rusije v švedskem Göteborgu, do takrat pa bo moral prenehati delovati tudi švedski generalni konzulat v Sankt Peterburgu.

Slabi dvostranski odnosi

Rusija je izgon diplomatov napovedala po tem, ko so švedske oblasti konec aprila izgnale pet ruskih diplomatov zaradi »dejavnosti, ki niso združljive« z njihovim diplomatskim statusom. To je bil po mnenju Moskve »odkrito sovražen korak Stockholma«, ki je še dodatno zaostril že tako slabe dvostranske odnose.

Švedski zunanji minister Tobias Billstrom je odločitev Moskve označil za »zelo obžalovanja vredno«. »Rusija se je odločila izgnati švedske diplomate, ki so delovali v okviru Dunajske konvencije in v Rusiji opravljali običajne diplomatske dejavnosti,« je dejal.

Ob tem je izrazil tudi obžalovanje zaradi napovedanega zaprtja švedskega konzulata v Sankt Peterburgu, ki ga je označil za »gonilno silo dvostranskega sodelovanja« med državama. »Današnja odločitev je zato še ena potrditev negativnih političnih dogodkov v Rusiji in mednarodne izolacije države,« je dodal.

Ruske oblasti so že konec aprila lani sporočile, da so tri diplomate švedskega veleposlaništva v Rusiji razglasile za nezaželene osebe, potem ko je Stockholm zaradi ruskega napada na Ukrajino izgnal tri ruske diplomate.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije