PO RAVSU JANŠE IN NACIONALKE

RTV pojasnjuje: Zaposlovali smo prekarce, a skupno število sodelavcev upada

Direktor nacionalke izpostavlja, da se skupno število sodelavcev (zaposlenih in zunanjih) zadnja leta zmanjšuje.
Fotografija: Direktor RTV Slovenija Igor Kadunc pojasnjuje, zakaj ima nacionalka skoraj 2.300 zaposlenih. FOTO: Uroš Hočevar, Delo
Odpri galerijo
Direktor RTV Slovenija Igor Kadunc pojasnjuje, zakaj ima nacionalka skoraj 2.300 zaposlenih. FOTO: Uroš Hočevar, Delo

Članek Slovenskih novic o tem, koliko zaposlenih ima RTV Slovenija in koliko so plačani, je izzval kar nekaj burnih odzivov v javnosti in na Kolodvorski, kjer domuje nacionalna RTV-hiša. 

Generalni direktor RTV Slovenija Igor Kadunc, ob katerega se je nedavno obregnil premier Janez Janša, ko je tvitnil »očitno je vas preveč in ste predobro plačani«, nam je v odzivu na temo števila zaposlenih v javnem zavodu, njihovih plač in zmanjševanja števila prekarcev pojasnil, da se je število zaposlenih in trajnih sodelavcev dejansko zmanjšalo.

V nadaljevanju objavljamo njegova pojasnila:

»Razlika je očitna in za popolno poznavanje problematike pomembna. Ko smo leta 2013 delali natančno analizo, smo ugotovili, da je bilo ob tedaj zaposlenih 1.887 še 614 rednih honorarnih sodelavcev (torej skupaj 2.501) in še 553 občasnih. Leta 2015 je bilo na RTV 1.948 zaposlenih, ob tem pa je redno sodelovalo še najmanj trajnih 505 sodelavcev. Ker so imeli že tedaj vse elemente delovnega razmerja, jih je RTV moral zaposliti.

Zaradi tega je število zaposlenih resnično do leta 2018, ko smo praktično zaključili sklepanje ustreznih pogodb, naraščalo! To ni nobena skrivnost in smo to vedno ustrezno podarjali. Če to upoštevamo, dobimo vseskozi padajočo krivuljo skupnega števila zaposlenih in trajnih sodelavcev. V kolikor dodamo aktualne podatke za leto 2019, pa se je to število zmanjšalo za 181 oseb, samo v letošnjih dveh prvih mesecih pa še za dodatnih 14.

Tabela: Število zaposlenih in rednih pogodbenih sodelavcev na RTV Slovenija v obdobju 2015 – 2019

Graf: Število zaposlenih in rednih pogodbenih sodelavcev na RTV Slovenija v obdobju 2015 – 2019


Zaradi zaposlitve prekarcev so se stroški zunanjih sodelavcev zmanjšali s 15,9 milijona evrov leta 2015 na 5,6 milijona evrov leta 2019 (torej za 10,3 mio evrov oz. 65 %). Tudi če gledamo skupne stroške dela, torej stroške redno zaposlenih, zunanjih sodelavcev in avtorskih honorarjev, se vidi, da so ti v petih letih zrasli le za 4,2 %, kar je kar 17 odstotnih točk manj, kot je bil rast plač v javnem sektorju. Ob tem, da se ve, da so obremenitve pri plačah (prispevki) v povprečju za 8% višje kot so bile po pogodbah.

Da ravnamo pri plačah zaposlenih skrbno, se vidi tudi iz rasti povprečne plače. Povprečna bruto plača na RTV Slovenija se je od januarja 2015 do decembra 2019 povečala za 15,7 %, medtem ko se je v javnem sektorju povečala za 21,2 %.
«

Graf: Indeks rasti povprečne bruto plače v javnem sektorju in na RTV Slovenija

Preberite še:

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije