IZTRŽILI ŠE VEČ

Rožnati diamant z novim rekordom

Končni izkupiček presegel pričakovanja. Drugi največji tovrstni dragulj, prodan na dražbi.
Fotografija: Kar 5,3 milijona za karat je iztržil. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Kar 5,3 milijona za karat je iztržil. FOTO: Reuters

Pričakovali so več kot 20 milijonov, iztržili pa so še veliko več. Kar 59 milijonov evrov je zasebni zbiratelj iz ZDA v Hongkongu odštel za rožnatega lepotca, ki se ponaša z 11,15 karata in velja za drugi največji rožnati diamant, prodan na dražbi.

Kar 5,3 milijona za karat je iztržil. FOTO: Reuters
Kar 5,3 milijona za karat je iztržil. FOTO: Reuters

Izrinil modrega

Williamson Pink Star nosi ime po drugih dveh rožnatih predstavnikih, 23,6-karatnem Williamsonu, ki je bil poročno darilo Johna Thorburna, kanadskega geologa, bodoči britanski kraljici leta 1947; našel ga je v svojem rudniku v Tanzaniji, od koder je tudi tokratni diamant; mimogrede, dragi kamen je zdaj del Cartierjeve broške pokojne Elizabete II. Drugo ime je dobil po ovalnem CRF Pink Star z 59,6 karata, ki so ga 2017. prodali za rekordnih 71 milijonov evrov in še vedno sedi na prestolu kot najdražji diamant vseh časov. No, tokratni lepotec se mu je ne le zelo približal, ampak je obenem postavil absolutni rekord v ceni za karat diamanta, prodanega na dražbi; za karat je anonimni Američan namreč odštel skoraj 5,3 milijona evrov in tako izpulil rekord modremu diamantu, ki so ga leta 2015 prodali za 4,1 milijona evrov za karat.

Pri avkcijski hiši Sotheby's so navdušeni nad uspehom, takšne udeležbe, predvsem pa takšnega povpraševanja, ponudbe so namreč prihajale z vseh koncev sveta, niso pričakovali. Strokovnjaki zadovoljno kimajo, da diamanti še vedno veljajo za zanesljive in varne naložbe tudi v gospodarsko negotovih časih, cene nekaterih najbolj iskanih dragih kamnov so se v minulem desetletju namreč kar podvojile. Williamson Pink Star je neobrušen tehtal 32 karatov, s svojimi odlikami pa prejema samo najboljše ocene. Večina rožnatih diamantov ne presega petih karatov, večji pa običajno niso tako izrazite barve. Med vsemi diamanti le trije odstotki veljajo za barvne, med temi pa jih je manj kot pet odstotkov pristno rožnatih. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije