OMIKRON

Od nedelje gredo v zaprtje javnega življenja, omikron se hitro širi

Svetovna zdravstvena organizacija sporoča, da se primeri različice omikron v državah, kjer je prisotna, podvojijo vsaka dva dneva in pol ali na tri dni.
Fotografija: WHO: Različico omikron potrdili v 89 državah in se hitro širi. FOTO: Crocothery, Getty Images, Istockphoto
Odpri galerijo
WHO: Različico omikron potrdili v 89 državah in se hitro širi. FOTO: Crocothery, Getty Images, Istockphoto

Na Nizozemskem bo od nedelje v veljavi zaprtje javnega življenja. Na tak način bo država poskusila zaustaviti širjenje nove različice novega koronavirusa omikron, je nocoj sporočil nizozemski premier Mark Rutte.

Na Nizozemskem bodo tako od nedelje do 14. januarja zaprte vse nenujne trgovine, gostinski lokali, kinematografi, muzeji in gledališča. Šole naj bi ostale zaprte do najmanj 9. januarja.

Omikron potrdili že v 89 državah

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je sporočila, da so različico novega koronavirusa omikron doslej potrdili v 89 državah in se hitro širi. Dodala je, da je še vedno odprto vprašanje o obsegu grožnje, ki naj bi jo predstavljala različica omikron. 

Preberite še: 

image_alt
Avstrija šokirala: poglejte, kdo bo s ponedeljkom sploh lahko še vstopil v državo

WHO je še sporočil, da se primeri različice omikron v državah, kjer je prisotna, podvojijo na dva dneva in pol ali na tri dni. Dodal je, da ima omikron »znatno prednost pri širjenju« v primerjavi z različico delta, tako da naj bi v državah, kjer so omikron potrdili, ta različica kmalu prehitela delto kot prevladujočo različico, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Po navedbah WHO še vedno ni jasno, čemu je moč pripisati hitro širjenje omikrona: ali gre za naravno večjo kužnost, večjo sposobnost izogibanja imunosti zaradi cepiv ali predhodnih okužb ali za kombinacijo obojega.

»Hospitalizacije v Združenem kraljestvu in Južni Afriki še naprej naraščajo in glede na hitro naraščajoče število primerov je mogoče, da bodo številni zdravstveni sistemi hitro preobremenjeni,« je še opozoril WHO.

Londonski župan zaradi omikrona ponovno razglasil veliko nevarnost

Londonski župan Sadiq Khan je sicer prav danes zaradi širjenja različice omikron razglasil veliko nevarnost. V zadnjih sedmih dneh so v Londonu potrdili več kot 65.000 novih okužb z novim koronavirusom, v zadnjih 24 urah 26.418 primerov, kar je največ od začetka pandemije covida 19.

Preberite tudi

image_alt
Grozljiva zgodba 45-letnika pretresla celo ministra: Take prizore je težko gledati

Velika Britanija že tri dni zapored beleži rekordno število novih okužb z novim koronavirusom, kar je spodbudilo uvedbo novih protikoronskih ukrepov in napovedi o novem morebitnem zaprtju javnega življenja v državi.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije