KORONAVIRUS

Dramatično na Hrvaškem, rekordi padajo kot za stavo

Stanje pri naših južnih sosedih vse bolj skrb vzbujajoče.
Fotografija: Hrvaška, kjer imajo zadnje dni z izjemo ponedeljka, trimestne številke novih okužb, so hitro prešli v rdeče območje. FOTO: Tomi Lombar, Delo
Odpri galerijo
Hrvaška, kjer imajo zadnje dni z izjemo ponedeljka, trimestne številke novih okužb, so hitro prešli v rdeče območje. FOTO: Tomi Lombar, Delo

Skoraj ne mine več dan, da ne bi na Hrvaškem poročali o novem rekordu okuženih. V zadnjih 24 urah so opravili 2.397 testov in potrdili 255 okužb. Aktivnih primerov je 1.689 (169 več kot včeraj), od tega je 127 pacientov na zdravljenju v bolnišnicah, 13 jih potrebuje pomoč pri dihanju.

Slovenska vlada se je odločila, da bo na rdeči seznam uvrstila celotno Hrvaško, od koder v zadnjih dneh uvažamo čedalje več primerov okužbe z novim koronavirusom. To je močno ujezilo tiste Slovence, ki dopustujejo v Istri (da Hrvatov niti ne omenjamo), ki pravijo, da je Istra bolj varna kot Slovenija. Številke v zadnjih 24 urah niso spodbudne niti za Istro, kjer so odkrili 27 novih okužb, kar je rekord. Od teh 27 okuženih je imelo 18 ljudi tesen stik s predhodno okuženimi in so že bili v samoizolaciji. Te okužbe so povezane z objektom za predelavo in prodajo mesa, v katerem je delala okužena oseba. V treh primerih gre za uvožene okužbe. V Istri je trenutno aktivnih 49 primerov, v samoizolaciji je 170 ljudi.

Tudi v Istri narašča število okužb. FOTO: Danica Petrovič, Delo
Tudi v Istri narašča število okužb. FOTO: Danica Petrovič, Delo
Iz Zagreba poročajo o 44 novih okužbah, padel je tudi rekord v Dalmaciji, kjer je 75 novih okužb.

Presegli mejo za rdeči seznam

Hrvaška je včeraj potrdila rekordnih 219 novih primerov (prejšnji rekord so postavili v petek, 14. avgusta), kar je pomenilo, da se je incidenčna številka za vso državo po naših izračunih dvignila nad več kot 41. Hrvaška se je kar sama uvrstila na rdeči seznam, je to komentiral uradni vladni govorec za covid 19 Jelko Kacin.

Danes se je incidenčno število dvignilo na 47,29 ​(skupni seštevek potrjenih primerov v zadnjih 14 dneh (1.925) smo delili s 4,070.000 (približek števila prebivalcev na Hrvaškem) in pomnožili s 100.000, da smo dobili povprečno število okuženih na 100.000 prebivalcev v zadnjih 14 dneh.



Pri naših sosedih močno odmeva izjava vodje strokovne vladne skupine za boj proti covidu 19 Bojane Beović, da je situacija na Hrvaškem enako težka, če ne še težja kot v Srbiji. Dejala je tudi, da se lahko prosto gibljejo med županijami in tako virus prihaja tudi v tiste, kjer je več turistov. »Zelo verjetno se bodo okužbe tako širile tudi na tista območja Hrvaške, ki so zdaj videti varna,« je ocenila v oddaji 24ur zvečer.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije