V DOBRODELNE NAMENE

Rekordni zneski za slike

Dela iz umetniške zbirka soustanovitelja Microsofta Paula Allena presegla milijardo dolarjev.
Fotografija:  Rekordne zneske so na dražbi dosegle stvaritve van Gogha, Cezanna, Gauguina, Seurata in Klimta. FOTO: Frederic J. Brown Afp
Odpri galerijo
 Rekordne zneske so na dražbi dosegle stvaritve van Gogha, Cezanna, Gauguina, Seurata in Klimta. FOTO: Frederic J. Brown Afp

Dela iz zbirke pokojnega soustanovitelja Microsofta Paula Allena so na dražbi dosegla zgodovinski znesek milijardo dolarjev, so sporočili iz avkcijske hiše Christie's. Rekordne zneske so dosegla dela van Gogha, Cezanna, Gauguina, Seurata in Klimta.

Najdražje delo večera, slika Georgesa Seurata iz leta 1888 z naslovom Modeli, skupina (manjša verzija), znano delo pointilizma, je skupaj s pristojbinami doseglo 149,24 milijona dolarjev, ves izkupiček dražbe pa bo šel v dobrodelne namene.

Allen, ki je umrl leta 2018 v starosti 65 let, je skupaj z Billom Gatesom leta 1975 ustanovil Microsoft. Skupaj sta oblikovala operacijski sistem za osebne računalnike, ki je temu ameriškemu tehnološkemu velikanu prinesel bogastvo. Allen je podjetje zapustil leta 1983 zaradi zdravstvenih težav in vse slabšega odnosa z Gatesom, ki je ostal na čelu Microsofta do 2000.

Zbral je ogromno umetniško zbirko, ki jo je posojal muzejem. Po podatkih revije Forbes je bilo njegovo premoženje ob smrti vredno 20,3 milijarde dolarjev. V njegovi zbirki so različna dela, od del nemško-ameriškega slikarja in kiparja Maxa Ernsta, čigar skulptura Kralj igra s kraljico je bila prodana za 24,3 milijona dolarjev, do Američana Jasperja Johnsa, enega redkih živečih umetnikov v zbirki, katerega litografija Majhen napačen začetek je bila prodana za 55,35 milijona dolarjev.

Po izračunih agencije AFP so bila v sredo prodana dela v skupni vrednosti približno 1,5 milijarde dolarjev. Prodano je bilo tudi delo francoskega slikarja Paula Cezanna Gorovje Sainte-Victoire, ki je doseglo 137,8 milijona dolarjev, kar je skoraj dvakrat več od umetnikovega dražbenega rekorda.

Slika Vincenta van Gogha Sadovnjak s cipresami je s 117,2 milijona dolarjev prav tako preseglo dosedanji rekord za delo nizozemskega umetnika. Slika iz tahitijskega obdobja Paula Gauguina Materinstvo II je bila prodana za 105,7 milijona dolarjev in slika Brezov gozd avstrijskega slikarja Gustava Klimta za 104,6 milijona dolarjev. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije